Gemeente Enkhuizen

Tijdens een informatiebijeenkomst op 15 november in het Peperhuis hebben leden van de commissie en de gemeenteraad van Enkhuizen gesproken met vertegenwoordigers van dertien zorginstellingen. Aanleiding is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die de komende jaren verandert

Wat gaat er veranderen?

De functies dagbesteding en begeleiding verdwijnen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Gemeenten staan dichtbij de burger en krijgen daarom de taak om passende ondersteuning te regelen op basis van de Wmo. Het gaat bijvoorbeeld om begeleiding van mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, ouderen met somatische of psychogeriatrische problemen, volwassenen met psychiatrische problemen en jongeren met psychiatrische problemen in combinatie met opvoed- en opgroeiproblemen. Vanaf 2013 is de gemeente verantwoordelijk voor die mensen die voor het eerst of opnieuw een beroep doen op begeleiding en vanaf 2014 voor alle mensen die in aanmerking komen voor begeleiding. Landelijk krijgen 165.000 cliënten hiermee te maken.

Proactief meedenken

De leden van de commissie en de gemeenteraad van Enkhuizen willen proactief meedenken, nu de veranderingen zich nog in het voortraject bevinden. Tijdens de informatiebijeenkomst werden de kansen, wensen, bedreigingen en uitdagingen besproken ten aanzien van de veranderingen in de Wmo. Het was volgens alle aanwezigen een plezierige manier om samen van gedachten te wisselen.
afbeelding landingspagina
Logo gemeente Enkhuizen

Gemeente Enkhuizen | Postbus 11 | 1600 AA Enkhuizen | T:(0228) 360 100 | F:(0228) 313 312 | stadhuis@enkhuizen.nl