Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Samenwerken moet grensoverschrijdend gedrag op scholen tegengaan

In de gemeente Súdwest-Fryslân is woensdagmiddag 16 november 2011 de eerste stap gezet om grensoverschrijdend gedrag op scholen in het voortgezet onderwijs af te laten nemen.

In samenwerking met Politie Fryslân, Fultura en geïnspireerd door de map Grensoverschrijdend Gedrag van het Arrondissementaal Platform Jeugdcriminaliteit Friesland is het handboek school en Veiligheid, protocollen grensoverschrijdend gedrag gepresenteerd. Tussen verschillende partijen is ook een convenant getekend om gezamenlijk grensoverschrijdend gedrag te signaleren en aan te pakken.

Een veilige omgeving voor kinderen op school wil iedereen. Het klinkt eenvoudig maar in de praktijk worden kinderen, docenten en ouders geconfronteerd met andere ervaringen. Vraagstukken zoals; hoe om te gaan met geweld, pesten en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag speelt op elke school. Wanneer wordt de grens overschreden, wie doet wat, hoe kunnen we dit voorkomen?

Wethouder Sjoerd Tolsma van Súdwest-Fryslân: "Het is belangrijk dat zowel leerlingen als medewerkers met plezier en een veilig gevoel in school kunnen zijn. Scholen zijn kleine maatschappijen op zich waar veel signalen binnen komen. Deze signalen dienen goed opgepakt te worden om daarmee ook de kans op grensoverschrijdend gedrag te laten afnemen. Hoe pakken we signalen op, wat kunnen we er mee en eveneens zo belangrijk hoe herkennen we signalen? Een vraag die ons allemaal bezig houdt."

Wethouder Maarten Offinga van Súdwest-Fryslân: "Het handboek moet een handreiking bieden voor een veilige school. Alle partijen zijn van mening dat een goede onderlinge afstemming en samenwerking nodig is om dit te bereiken. Het onderlinge vertrouwen en de samenwerking tussen politie, voorgezet onderwijs en de gemeente vormt een belangrijke stap naar een veilige school."

Met het vastleggen van protocollen willen de samenwerkende partijen voorkomen dat grensoverschrijdend gedrag eerst tot escalaties moet leiden voordat dit gedrag op de juiste manier wordt aangepakt. Een uitdaging voor ouders, docenten, Politie Fryslân, Fultura, het APJ-Friesland en de gemeente.

Het convenant is ondertekend door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân, de Politie Fryslân, het Openbaar Ministerie, en alle scholen die onder het samenwerkingsverband Fultura vallen. (AOC Friesland - VMBO Groen te Sneek, Bogerman, locatie Koudum, Sneek en Wommels, CSG Gaasterland te Balk, Marne College te Bolsward, Praktijkschool De Diken te Sneek, RSG Magister Alvinus te Sneek, Renn 4 te Rijs, AOC Friesland te Sneek, ROC Friese Poort te Sneek).


* Handboek School en Veiligheid.pdf (198,47 KB)

Zie het origineel