Groen!

Europees Parlement wil hoger klimaatdoel

door Bart Staes (Europese fractie) op 16 november 2011 in "Klimaat en energie"

Het Europees Parlement heeft haar positie voor de klimaattop in Durban vastgesteld.

Europarlementslid Bart Staes (Groen!) stelt tevreden vast dat het Europarlement de EU oproept om de CO2-uitstoot verder terug te dringen dan de achterhaalde twintig procent CO2-reductie. Daarnaast wil het Parlement dat de EU zich verbindt aan een vervolg op het Kyoto-protocol en niet blijft wachten op andere grote vervuilers.

Staes: "Het is hoog tijd dat Europa haar beoogde rol als klimaatleider gaat waarmaken. Ons huidige klimaatdoel is ambitieloos en als we niet uitkijken, worden we niet meer serieus genomen bij de internationale klimaatonderhandelingen. Zo heeft bijvoorbeeld Australië een klimaatbeleid aangekondigd waar de vervuiler meer betaalt dan in Europa."

Het Internationaal Energie Agentschap stelde vorige week nog dat we vijf jaar de tijd hebben om het tij te keren, de stijgende uitstoot van broeikasgassen te stoppen, en zo onomkeerbare klimaatverandering te voorkomen. Wetenschappers geven aan dat een klimaatdoel van 25 procent tot 40 procent nodig is om de wereldwijde temperatuurstijging tot 2 graden Celsius te kunnen beperken. Afgelopen jaar bereikte de wereld juist een record-uitstoot.

Daarnaast wil het Parlement dat de EU zich nog vóór de klimaattop in december verbindt aan een vervolg op het Kyotoprotocol. Het enige mondiale en bindende klimaatakkoord eindigt volgend jaar al. Staes: "Door nu principieel in te stemmen met een vervolg op het Kyotoprotocol nemen we het initiatief weer in eigen handen. Hiermee reikt de EU haar hand uit naar de ontwikkelingslanden in plaats van continu over haar schouder te kijken of de andere grote vervuilers nog in de pas lopen."

Dat het Europees Parlement ook de link legt met het behoud van de biodiversiteit, stemt Staes tevreden. "Door het REDD+ mechanisme voor bosbehoud opnieuw te bevestigen, komt de nadruk terecht op het belang van biodiversiteit en op de rechten van de plaatselijke gemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van bossen. Dit financieringsmechanisme kan, mits goed beheerd, verder verlies van tropisch woud verhinderen, wat ook het klimaatbeleid recht doet."

De Europese regeringsleiders willen pas doorgaan met het Kyotoprotocol als andere vervuilers op termijn ook verplichtingen aanvaarden. Staes vindt eveneens dat de andere vervuilers aan zet zijn, maar wil hier niet op blijven wachten. "De rol van China is in die zin heel interessant. Zij zijn een van de twee de grootste vervuilers, maar investeren tegelijk ook enorm in duurzame energie. Wij kunnen als Europa China daardoor losweken van de Verenigde Staten. In Kopenhagen bleken zij als grootste vervuilers de grootste blokkade te zijn in vooruitgang in de klimaatdiscussie."

De klimaattop in Durban gaat 28 november van start.

Contact: Bart Staes -