MKB-Nederland


17 november 2011
Ondernemers voor gratis OV-chipkaart MBO-ers die specialistische vakopleiding volgen

MKB-Nederland en VNO-NCW ondersteunen het amendement van PvdA-Kamerlid Metin Celik dat voorziet in een persoonlijke OV-chipkaart voor MBO-scholieren van 15, 16 en 17 jaar. Wel vindt de ondernemersorganisatie dat deze gratis OV-kaart alleen aan jongeren moeten worden verstrekt die een kleinschalige specialistische opleiding volgen. Dat legt niet alleen minder druk op de onderwijsbegroting, maar stimuleert jongeren ook om te kiezen voor een beroep waar veel vraag naar is in het bedrijfsleven.

Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland en boegbeeld van SOS Vakmanschap, riep minister Van Bijsterveldt van OC&W twee maanden geleden al op om MBO-leerlingen die een specialistische vakopleiding volgen, te belonen met een gratis persoonlijke OV-chipkaart. Het gaat om opleidingen waar grote behoefte aan bestaat op de arbeidsmarkt en die maar op enkele locaties in het land te volgen zijn. Voor deze jongeren onder de 18 jaar, een groep van zo'n 3.000 mbo'ers, vormen de reiskosten een aanzienlijke drempel omdat zij nog geen recht hebben op een persoonlijke OV-jaarkaart. Mede hierdoor is het aantrekken van leerlingen erg moeilijk voor deze opleidingen.

Specialistische vakopleidingen onder druk
Het specialistische vakmanschap in Nederland wordt in zijn voortbestaan bedreigd.
Door vergrijzing en ontgroening wordt het tekort aan goed geschoolde vakmensen steeds groter. Tegelijkertijd staan de specialistische vakopleidingen onder druk: leerlingenaantallen lopen terug, specialistische vakdocenten zijn steeds moeilijker te vinden, opleidingslocaties dreigen te sluiten en door de veralgemenisering in het MBO ontstaat steeds minder ruimte
Volgens SOS Vakmanschap betreft het naar schatting maximaal 3.000 16- en 17-jarige MBO's die volgens het voorstel van de ondernemersorganisaties voor zo'n gratis vervoerkaart in aanmerking zouden komen.

*