CDA


Knops: Een succesvol asielbeleid dient selectief te zijn donderdag 17 november 2011

"Echte vluchtelingen moeten wat de CDA fractie betreft een warm welkom en bescherming krijgen in Nederland." Wel moeten we streng zijn voor kansarme immigranten die weinig perspectief hebben in Nederland en die ons land weinig te bieden hebben. Maar we willen uitnodigend zijn voor talenten die een wezenlijke bijdrage aan de Nederlandse samenleving kunnen en willen leveren. Deze mensen zullen we hard nodig hebben, met het oog op de komende vergrijzing en ontgroening. Dat was de kern van het betoog van Kamerlid Raymond Knops tijdens het begrotingsdebat deze week met minister Leers over het asielbeleid.

Mensen die geen recht hebben op een verblijfstatus en teruggestuurd worden, dienen daar emotioneel en materieel op voorbereid te worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ervaringen van het Platform Duurzame Terugkeer. Het CDA juicht het toe dat er voor een duurzame terugkeer van mensen ook wordt samengewerkt met het maatschappelijk middenveld.

Knops besprak in het debat ook de aangenomen resolutie van het CDA partijcongres. Daarin wordt opgeroepen tot een humaan beleid ten aanzien van jonge, alleenstaande, minderjarige vreemdelingen. Knops: âHet CDA acht een humaan en rechtvaardig asielbeleid van groot belang. Voor deze bijzondere groep moet nadrukkelijk worden gekeken naar reguliere trajecten, waarbij de capaciteiten van deze mensen benut kunnen worden voor onze samenleving.â Snel duidelijkheid verschaffen hoort wat Knops betreft ook bij een humaan beleid.

Landen die hun onderdanen weigeren terug te nemen of hieraan onvoldoende meewerken, dienen daar wat het CDA betreft bij elk contact op aangesproken te worden. Eventueel moeten deze landen via sancties worden gedwongen om hun onderdanen terug te nemen.

Tot slot vroeg Knops nog aandacht voor een asielzoekerscentrum (AZC) in Schinnen. Dit AZC in deze Zuid-Limburgse gemeente dreigt na 20 jaar te worden gesloten. De kinderen van het AZC gaan naar de plaatselijke school, die school zal dan moeten sluiten. De inwoners, school, en gemeenteraad zijn tegen de sluiting van het AZC in het geweer gekomen. De sluiting zal namelijk ten koste gaan van de leefbaarheid van het dorp. Knops vroeg de minister via een motie om hier maatwerk te leveren en met de regio aan tafel te gaan zitten voor een oplossing. De minister heeft toegezegd de sluiting te heroverwegen, en te zien of er bijvoorbeeld mensen met een verblijfsstatus gehuisvest kunnen worden.