CDA


Sterk: sociale obligaties voor maatschappelijke projecten donderdag 17 november 2011

Het CDA roept het kabinet op om een proefproject te gaan doen met maatschappelijke obligaties, naar analogie van wat er op dit moment in Groot-Brittannië gebeurt. Woordvoerder Mirjam Sterk: âMet dit type obligaties steunen private investeerders projecten tegen bijvoorbeeld schooluitval of drugsgebruik, of taallessen. Zij investeren in een project, zijn erbij betrokken en formuleren samen maatschappelijke doelen. Als die maatschappelijke doelen zijn behaald, krijgen de investeerders daar rendement van de overheid over. In Engeland is dat zelfs 13%. Dat is goed voor de overheid, maar ook voor de bedrijven en de burgers die op die manier betrokken kunnen worden.â Sterk riep de minister op om via een proefproject te onderzoeken hoe we dit in Nederland kunnen organiseren.

Sterk deed dit voorstel tijdens de behandeling van het onderdeel integratie van de begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij stelde zich daar ook de vraag of het nu goed of slecht gaat met de multiculturele samenleving. Volgens haar ligt het er maar net aan vanuit welk perspectief je het bekijkt. Sterk: âHet CDA kiest in ieder geval voor een optimistische kijk. Niet je afkomst telt, maar je toekomst.â

Zij pleitte voor gemeenschappelijkheid als basis voor een beleid dat er op gericht is dat iedereen meedoet in de maatschappij; op het werk, in de wijk, op het sportveld et cetera. Dit voorkomt dat er een scheiding ontstaat tussen betrokken burgers en niet-betrokken burgers. Het handvest van burgerschap dat het kabinet aankondigt om burgers en bedrijven meer te betrekken, is daarvoor volgens Sterk een mooi aanknopingspunt. Voor het CDA is integratie een middel en geen doel. Het doel is burger van de samenleving worden en je daarvoor inzetten.

Sterk vroeg de minister ook om de mogelijkheden te bekijken om het sociaalleenstelsel open te stellen voor mensen uit Midden- en Oost-Europese landen. Zodat zij over voldoende middelen kunnen beschikken om hun integratie te verbeteren en te versnellen, via taallessen. Er kan ook als voorwaarde gesteld worden dat je onmiddellijk de Nederlandse taal moet leren als je voor een uitkering in aanmerking wilt komen.

Haar laatste punt betrof het gebruik van qat binnen de Somalische gemeenschap. Deze drug zorgt voor grote problemen in deze gemeenschap: een hoge werkloosheid, veel schooluitval en criminaliteit, veel overlast voor de omgeving. Gezien deze problemen kan er volgens Sterk maar één oplossing zijn: qat moet in Nederland verboden worden. Groot-Brittannië en Nederland zijn de enige landen die qat nog niet verboden hebben.