Gemeente Leeuwarden

Start gezamenlijke aanpak jaarwisseling

Leerlingen van CBS Eben Haëzer uit Menaam waren op 16 november aanwezig in Leeuwarden bij de première van een voorlichtingsfilm. De film is voor en door jongeren gemaakt en wordt gebruikt in de vuurwerkvoorlichtingen aan scholen en jongeren.

Film

De film (opent in nieuw venster) staat symbool voor het project vuurwerkvoorlichting, dat door Bureau HALT Noord-Nederland, de GGD Fryslân en politie Fryslân is opgezet. Met deze film is de voorbereiding op de jaarwisseling officieel van start gegaan. De film is gemaakt door derdejaarsstudenten van de ROC Friese Poort in opdracht van politie Fryslân, GGD Fryslân en Bureau Halt Noord-Nederland. De titel van de film is `De nationale vuurwerkshow'.

Lessen

Elk jaar geeft HALT Noord-Nederland vuurwerklessen aan de leerlingen van de basisscholen en het voortgezet onderwijs in Fryslân. Deze lessen worden samen gegeven door tweedejaarsstudenten van de Oriëntatie opleiding Politie met Sociaal Cultureel Werk. Een samenwerking met als doel `de jeugd vertelt het de jeugd'.

Beheersdriehoek

Na de première van de vuurwerkfilm gaf de Beheersdriehoek een toelichting op onder andere de voorbereiding, de hulpverlening en het toepassen van snelrecht tijdens de jaarwisseling. De beheersdriehoek bestaat uit de voorzitter van het regionaal college en korpsbeheerder Ferd Crone, plaatsvervangend korpschef Max Daniel en hoofdofficier van justitie Annette Bronsvoort.

Lik op stuk

Het Openbaar Ministerie past dit jaar voor het eerst lik op stuk beleid toe. Dat betekent dat een overtreder direct een boete krijgt als hij nog in het politiebureau zit, nadat hij is aangehouden tijdens de jaarwisseling. Verder eist het Openbaar Ministerie hogere straffen bij het aantreffen van zwaar illegaal vuurwerk, zoals zelfgemaakte vuurwerkbommen.