Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Gemeente doet mee aan Jaar van de Historische Buitenplaatsen

Het jaar 2012 is landelijk uitgeroepen tot het Jaar van de Historische Buitenplaatsen. Stichtse Vecht doet mee aan het themajaar. Extra bijzonder is dat Stichtse Vecht tot de gemeenten behoort met het meeste aantal buitenplaatsen. Het college van B&W ziet dit als een kans om iedereen kennis te laten maken met de mooie buitenplaatsen en hun omgeving.

De landelijke coordinatie ligt bij de Stichting Themajaar Historische Buitenplaats 2012. De stichting organiseert een overkoepelend programma, waarbij de gemeente zal aansluiten. Daarnaast werkt de gemeente samen met de provincie Utrecht, allerlei organisaties, verenigingen en inwoners aan een eigen aansprekend en onderscheidend programma.

Brainstormsessie en trekkersgroep

Om een goed programma te ontwikkelen is een brainstormgroep op 6 oktober jl. bijeengekomen. Een exclusief gezelschap, bestaande uit burgemeester Mirjam van 't Veld en wethouder cultuur Gera Helling en betrokkenen die actief zijn op het gebied van cultureel erfgoed en promotie. De sessie heeft geresulteerd in een aantal innovatieve en creatieve ideeën waarmee Stichtse Vecht op de kaart kan worden gezet. Op 1 november jl. is voor de eerste keer een trekkersgroep bij elkaar gekomen. Deze groep heeft als opdracht om de ideeën te vertalen naar een concreet programma. De gemeente ondersteunt, stimuleert en faciliteert de lokale initiatieven. Burgemeester Van 't Veld: 'Op basis van de mooie resultaten uit de brainstorm- en trekkersgroepsessie is een goede programmakeuze tot stand gekomen. Het is fijn om te zien dat zoveel mensen betrokken zijn en zich willen inzetten om van het Jaar van de Historische Buitenplaatsen voor Stichtse Vecht een uniek evenement te maken.'

Voorjaars- en najaarsprogramma

In de trekkersgroepbijeenkomst is duidelijk geworden hoe het themajaar wordt uitgedragen. Het programma zal bestaan uit twee delen:
- een voorjaarsprogramma dat gericht is op publieksactiviteiten en lokale intiatieven;

- een najaarsprogramma, met een lichtjesroute langs de buitenplaatsen en een bijzonder spektakel. De lichtjesroute verbindt de buitenplaatsen die op een bijzondere wijze zichtbaar worden gemaakt. Door koppeling van de lichtjesroute aan allerlei activiteiten, zoals een bootjeskaravaan, kunstprojecten, een puzzeltocht, theater op locatie, openstelling tuinen etc. wordt de lichtjesroute een bijzondere evenement voor onze gemeente.

Wethouder Helling: 'De buitenplaatsen zijn zo gebouwd dat ze vanaf de Vecht bewonderd kunnen worden. De Vecht is de verbindende schakel waar onze buitenplaatsen op gericht zijn. Het programmaidee past goed bij de karakteristieken en schaal van de gemeente. Op deze manier kunnen de buitenplaatsen echt `in the picture' worden gezet.'