NEN


17-11-2011

Minder brandgevaar door zelfdovende LIP-sigaretten

Afgelopen week werd in het nieuws vermeld dat de tabaksbranche klaar is voor de zelfdovende sigaret. Vanaf donderdag 17 november 2011 zijn alle sigaretten die in Nederland verkocht worden, zelfdovend. Met ingang van die datum zijn de zogenoemde LIP-sigaretten in de Europese Unie verplicht.

"Als de winkelier goed voorraadbeheer heeft gevoerd, moeten de oude sigaretten nu op zijn", liet een woordvoerder van Philip Morris weten. Sinds eind september worden er alleen nog maar LIP-sigaretten geproduceerd in de fabriek in Bergen op Zoom.

LIP (Lower Ignition Propensity) staat vrij vertaald voor verminderd ontbrandingsvermogen. De consument zou niets moeten merken van de aanpassing van de sigaretten. LIP-sigaretten doven sneller uit wanneer zij onbeheerd worden achtergelaten. De zelfdovende sigaret moet de brandveiligheid vergroten.

Ontwikkeling norm LIP-sigaretten

In opdracht van de EU ontwikkelde een ISO werkgroep een norm over een methode om sigaretten op hun uitdoofeigenschap te kunnen testen. Bij NEN is deze norm verkrijgbaar als NEN-EN-ISO 12863:2010 `Standard test method for measuring the ignition propensity of cigarettes'. De werkgroep bestond uit experts van ISO/TC 126 'Tobacco and tobacco products' en ISO/TC 92 'Fire safety'. Ook vanuit Nederland is een actieve bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de norm.

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit heeft laten weten actief te gaan controleren op de verkoop van LIP-sigaretten in alle schakels van de keten van fabrikant tot retail. De ervaring in andere landen heeft geleerd dat de maatregel de smaak, kwaliteit en houdbaarheid niet beïnvloedt. De LIP voorschriften gelden niet voor shag, zelfgemaakte sigaretten en sigaren. Bij de LIP-sigaretten is gebruikgemaakt van speciaal sigarettenpapier met bandjes. Hierdoor branden de sigaretten niet door, wanneer ze niet actief worden gerookt. De bandjes zitten aan de binnenzijde van het vloeipapier en zijn gemaakt van een heldere stof en daardoor van buitenaf niet direct zichtbaar.

Terugdringen branden in huis

De EU hoopt met deze maatregel het aantal binnenhuisbranden en slaapkamerbranden, als gevolg van onbeheerd achtergelaten sigaretten, terug te dringen. De wet die dit regelt is in november 2010 gepubliceerd en wordt na een overgangstermijn binnenkort definitief van kracht. Het idee achter deze sigaret is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar deze sigaret in de meeste staten al langer verplicht is. Ook in Australië, Canada en Finland gold deze verplichting al.

Meer weten?

Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Frits van der Zweep, NEN Landbouw & Levensmiddelen, telefoon (015) 2 690 319, e-mail frits.vanderzweep@nen.nl.