Rijksoverheid

Kansen voor uitbouwen relatie met China

Nieuwsbericht | 16-11-2011

Minister Rosenthal wil de relatie van Nederland met China uitbouwen. De sterke ontwikkeling van China heeft gevolgen voor de machtsverhoudingen in de wereld en biedt kansen voor Nederland.

`De kansen liggen er voor de economie, voor bestrijding van onveiligheid in de wereld en voor mensenrechten,' aldus Rosenthal bij een overleg met de Tweede Kamer over China.

De ambassade en consulaten zetten zich in voor vergroting van de positie van Nederland op de Chinese markt. De minister opent daarom een nieuw consulaat in een sterk ontwikkelende regio in China. Ook de activiteiten ter gelegenheid van 40 jaar diplomatieke contacten op ambassadeursniveau tussen Nederland en China, in 2012, moeten hieraan bijdragen.

China en Nederland hebben volgens de minister een gemeenschappelijk belang bij het tegengaan van onveiligheid in de wereld. De twee landen werken daarom goed samen bij acties tegen piraterij.

De minister maakt zich wel zorgen over de mensenrechten in China. Rosenthal wil concrete resultaten boeken, in samenspraak met China. Geen monoloog met opgeheven vingertje, maar dialoog gericht op mogelijkheden voor daadwerkelijke verbetering van de mensenrechten. De universaliteit van mensenrechten blijft daarbij het uitgangspunt.