Waterschap Brabantse Delta


Vissterfte in de rivier de Dintel

Waterschap zet onder andere beluchting in voor meer zuurstof in het water

Door een lozing met waarschijnlijk een organische stof zijn gisteren veel vissen dood gegaan in de rivier de Dintel ter hoogte van de sluis Dintelsas (gemeente Steenbergen). Het waterschap neemt verschillende maatregelen, onder andere het inzetten van noodbeluchters om het zuurstofpeil te verbeteren.

Vissterfte in de Dintel ter hoogte van de sluis Dintelsas

Woensdagavond is er grote vissterfte geconstateerd in de rivier de Dintel, voor de sluis Dintelsas bij Dinteloord. Voor zover er nog dode vissen in het water drijven, halen medewerkers van het waterschap die weg.

Weinig zuurstof in het water

Vooralsnog wordt uitgegaan van een lozing met een organische stof ergens op de Mark en Dintel. Het waterschap doet verder onderzoek naar de mogelijke oorzaak, en zal handhavend optreden als het om een (opzettelijke) lozing gaat. De waterkwaliteit van de betreffende rivieren wordt intussen in de gaten gehouden.

Maatregelen

Het waterschap zet extra pompen in om het water ter plaatse te beluchten. Op die manier komt er extra zuurstof in het water waardoor het afbraakproces van de vervuiling wordt versneld. Daarnaast spoelt het waterschap de Dintel door. Daardoor wordt de vervuiling die richting het Volkerak stroomt verdund. Tevens zet het waterschap enkele inlaten dicht langs de Dintel om uit voorzorg geen water in de achterliggende polders in te laten.

Door de inzet van deze maatregelen is de verwachting dat de zuurstofloosheid binnen enkele dagen is opgelost.


-