Ingezonden persbericht


Persbericht

Steve Vai komt luisteren naar de wereldpremière van zijn Middle of Everywhere bij het NNO

Groningen, 4 november 2011 - Het NNO gaat tijdens de concerten op 17 november in Groningen en 19 november in Drachten onder leiding van zijn honorair dirigent Michel Tabachnik spannende interacties tegemoet. Ons componistenfestival rond Steve Vai vorig jaar was overweldigend voor het publiek, het orkest en Vai zelf. Het symfonische werk Middle of Everywhere, dat hij daarom voor het NNO schreef zal tijdens deze concerten zijn wereldpremière beleven onder toeziend oog van de componist Vai zelf, die hiervoor speciaal naar Groningen zal komen.

Hannes Minnaar - in 2010 3e-prijswinnaar op het Koningin Elisabeth Concours - speelt vervolgens het technisch meest veeleisende werk uit de pianoliteratuur, het Derde pianoconcert van Rachmaninov. Zelfs Rachmaninov nam op een bootreis naar New York een speelgoedpiano mee om maar zoveel mogelijk op het stuk te kunnen studeren. Het pianoconcert in bij pianovirtuoos Hannes Minnaar in zeer goede handen.

Na de pauze speelt het orkest werk van Stravinsky, de componist wiens revolutionaire muziek Steve Vai erg inspireert. Het is dan ook geen toeval dat beide componisten in hetzelfde concertprogramma zijn geprogrammeerd. U hoort Stravinsky op zijn mooist in de balletmuziek Pétrouchka, over de liefde en de strijd tussen de figuren uit het poppentheater.

Programma

Vai Middle of Everywhere (wereldpremière) Rachmaninov Pianoconcert nr. 3
Stravinsky Pétrouchka versie 1911

Dirigent Michel Tabachnik Piano Hannes Minnaar

do 17 november | Groningen | De Oosterpoort | 20.15 uur*

za 19 november | Drachten | De Lawei | 20.00 uur *


* Voorafgaand aan de concerten om 19.00 uur vindt een inleiding op het concert plaats.

Hannes Minnaar | Pianist
Hannes Minnaar kreeg les van Marien van Nieukerken en vervolgde zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, die hij met een 10 met onderscheiding afsloot. Masterclasses volgde Hannes bij onder anderen Willem Brons, Pascal Devoyon, Menahem Pressler en Ferenc Rados. Zijn bachelor orgel bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam sloot Hannes. Minnaar eveneens met een 10 met onderscheiding af. Hannes Minnaar won eerste prijzen bij de Rotterdamse Pianodriedaagse en het Prinses Christina Concours, tweede prijzen bij het YPF Nationaal Pianoconcours en het internationale Concours de Genève en een derde prijs bij de Elisabeth Wedstrijd te Brussel. In 2011 is hem door de Borletti-Buitoni Trust een beurs toegekend. Minnaar gaf een recital met pianowerken van Simeon ten Holt. Dit leidde tot recitals in de Bernard Haitinkzaal, Muziekgebouw Frits Philips, Paleis 't Loo en het Grachtenfestival, alsmede tot een spectaculair internationaal debuut als solopianist in het Gewandhaus te Leipzig en een recital tijdens het Bahrein International Music Festival 2010. Nog minderjarig debuteerde Minnaar bij Orkest van het Oosten, in het Concertino van Henriette Bosmans, onder leiding van Alessandro de Marchi. Zijn internationale debuut maakte Minnaar, met Saint-Saëns' Vijfde pianoconcert, met Markus Bosch bij het Orchestre de la Suisse Romande.Hannes Minnaar speelde met het orkest van het Conservatorium van Amsterdam, het Nationaal Orkest van België, deFilharmonie in Antwerpen, het Radio Filharmonisch Orkest, het Limburgs Symfonie Orkest en het Brabants Orkest. In 2011 treedt hij onder meer op in het Piano aux Jacobins festival in Toulouse.Hannes Minnaar zal zijn solodebuut maken in de serie Jonge Nederlanders van Het Concertgebouw en zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest in seizoen 2012-2013 met Beethovens Vierde pianoconcert onder leiding van Herbert Blomstedt. Dit najaar brengt Minnaar zijn debuut cd (label Etcetera) uit met werken van Ravel en Rachmaninov.

Steve Vai | Componist en gitarist
De eerste muzikale liefde van Steve Vai is de musical. Als tiener groeit hij op onder invloed van progressieve rock en hardrockacts als Led Zeppelin, maar ontdekt ook snel hedendaagse componisten zoals Stravinsky, Berio, Carter, Varèse, Mahler, Ligeti en Bernstein. Om het gitaarspel onder de knie te krijgen nam Vai op 14-jarige leeftijd les bij Joe Satriani. Op 18-jarige leeftijd ging hij studeren aan het gerenommeerde Berklee College of Music in Boston, Massachusetts. Daar maakte hij als student transcripties van Frank Zappa's meest technische nummers. Toen Zappa deze onder ogen kreeg, was hij zo onder de indruk dat hij Vai vroeg bij de band te komen. Vai speelde niet alleen de meest gecompliceerde gitaarpartijen, hij was ook verantwoordelijk voor het noteren van partituren en arrangementen van Zappa. Later in de jaren tachtig speelde Vai als gitarist in een aantal hardrockformaties zoals Alcatraz, Whitesnake en bij vocalist David Lee Roth. De EP Flex-able (1984) is de eerste solo-release van Vai en markeert het begin van een indrukwekkend solocarrière. Met de best-seller 'Passion & Warfare' (1990) laat hij zien dat de grenzen van het gitaarspel nog lang niet zijn bereikt. Sindsdien heeft hij een indrukwekkend oeuvre opgebouwd dat inmiddels meer dan acht soloreleases beslaat. Gitaarbouwer Ibanez ontwikkelde voor Steve Vai een gitaarlijn (de Jem-serie) en vervolgens de Universe-serie, een 7-snarige gitaar met een extra lage b-snaar.

Vai ziet zichzelf als componist pur sang. Hij is er trots op dat hij contemporaine muziek schrijft die niet in een hokje te plaatsen is. Duidelijk zijn de invloeden van Ligeti, Bernstein, Varèse en Stravinsky waarneembaar, alhoewel ze nooit de boventoon voeren. Vai voegt zoals hij zelf zegt een nieuwe dimensie toe aan hedendaagse klassieke muziek. In zijn muziek is ook het hedendaagse duidelijk waarneembaar doordat er veel gebruik wordt gemaakt van synthesizers en electronica. Hij noemt dit 'EVO'(evocatieve)-muziek.

Steve Vai over creativiteit: "Voor mij, en wellicht vele anderen, lijkt creativiteit voor iedereen uit dezelfde plek te komen. Het is de kern van ons bewustzijn. Het is daar aanwezig in een oneindige omvang en voor iedereen beschikbaar. Als het zich echt in de wereld manifesteert, is het opgeroepen door een individu en gaat het door de filters van de psyche van die persoon. Onze persoonlijkheden, voorkeuren, aversies, levenservaringen, cultureel bewustzijn, vakkundigheid, complexen, sterke en zwakke punten enz. zijn de kleuren die vorm geven aan het eindresultaat."

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) is het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Stefan Asbury is met ingang van september 2011 chef-dirigent en neemt daarmee het stokje over van Michel Tabachnik, die vanaf 2005 dezelfde functie bekleedde. Het NNO, inclusief zijn voorgangers, viert in 2012 zijn 150-jarig bestaan. Het kan daarmee als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO verzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, maar ook op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en de Doelen in Rotterdam. Het orkest treedt regelmatig op in het buitenland, zoals in 2007 in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs en in 2009 in Perugia, Italië, tijdens de 64e Sagra Musicale Umbra. Het NNO is geregeld te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diverse cd's op gerenommeerde labels uitgebracht. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. Elk seizoen biedt cross-overs met andere muziekstijlen zoals jazz en popmuziek, naast bijzonder samengestelde programma's van muziek uit de barok tot de eenentwintigste eeuw. Verder organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rondom een prominente hedendaagse componist, zoals Wolfgang Rihm (2001), Terry Riley (2002), Hans Werner Henze (2003), Arvo Pärt (2004), Sir Harrison Birtwistle (2005), Heiner Goebbels & Sofia Gubaidulina (2006), Philip Glass (2007), Laurie Anderson (2008), Michael Nyman (2009) en Steve Vai (2010). Kijk voor de meest actuele informatie over onze concerten op www.nno.nu.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.

{Noot voor de redactie,