Gemeente Hardenberg

Onthulling kunstwerk Hello Sailor! in Gramsbergen

14 november 2011

Op donderdag 17 november wordt het kunstwerk Hello Sailor! in Gramsbergen onthuld. Dit is een kunstwerk van Jeroen Doorenweerd dat is gemaakt in het kader van Kunst in de Kernen.

Het kunstwerk komt aan de Anerdijk, ter hoogte van de brug over de Vecht. Het kunstwerk komt rechts van de weg, vanuit Gramsbergen gezien. Hello Sailor! is een grote witte constructie die lijkt op de brug van een schip. Je kan er in klimmen en uitkijken over de Vecht.

In het kunstwerk klinken geluidsfragmenten in het Duits, Nederlands en dialect over de Vecht en haar geschiedenis. De tekst in het dialect is ingesproken door Dientje Jonkeren uit Gramsbergen. Het kunstwerk heeft in de volksmond de naam de scheepsbrug gekregen. Het werk legt een verbinding tussen heden en verleden en vormt een ontmoetingsplek.

Hello Sailor! is een landmark die vanaf de N34 al zichtbaar is. De bezoeker wordt geprikkeld door dit werk, omdat je uitzicht hebt over de Vecht en gelijkertijd geconfronteerd wordt met verhalen over dezelfde Vecht uit het verleden.

Adviesgroep
Het kunstwerk is gekozen in samenwerking met de adviesgroep en de klankbordgroep. Ook heeft het bestuur van Stadsbelang Gramsbergen de drie ontwerpen gezien. De adviesgroep bestaat uit een vertegenwoordiger van de gemeentelijke afdeling sport & cultuur, een adviseur van een extern adviesbureau en de wethouder cultuur.

Daarnaast is een klankbordgroep samengesteld met betrokken mensen en organisaties uit Gramsbergen, die affiniteit hebben met kunst en cultuur en kennis hebben van de omgeving en haar bewoners. De klankbordgroep heeft de schetsontwerpen bekeken en haar opmerkingen aan het college en de adviesgroep aangereikt.

Kunst in de Kernen
Hello Sailor! is onderdeel van het gemeentelijke programma Kunst in de Kernen. Dit is een programma voor beeldende kunst in de openbare ruimte in de verschillende kernen in de gemeente Hardenberg. Kunst op deze locaties zorgt voor een verbinding tussen de kernen, verbinding met de omgeving en verbinding met de geschiedenis. Het zijn ontmoetingsplekken die zorgen voor ontmoetingen met het verleden, de omgeving en met elkaar.