Raad van State


donderdag 17 november 2011
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Golfbaan De Bolgerijsche' van de gemeente Vianen. Het plan maakt de aanleg van een 18-holes golfbaan met clubhuis en driving range mogelijk. De golfbaan ligt in de polder Bolgerijen. In november 2009 vernietigde de Raad van State een eerder goedkeuringsbesluit van de provincie omdat de gemeente en de provincie onvoldoende onderzoek hadden gedaan naar de ontsluiting van de nieuwe golfbaan via de Merwedekade. Die uitspraak met zaaknummer 200808109/1 is te vinden op de site. Inmiddels heeft het provinciebestuur een nieuw besluit genomen over het bestemmingsplan. Tegen dat besluit komt een aantal agrariërs uit de omgeving in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hadden zich ook al tegen het eerdere besluit van de provincie gekeerd. (zaaknummer 201006641/1)

10.45 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn heeft verleend voor de uitbreiding van een Karwei bouwmarkt aan de Van Foreestlaan in Alphen aan den Rijn. Rova Beheer en een andere bouwmarkt zijn tegen de vrijstelling in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State de vrijstelling voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201111475/2)

11.15 uur

Zitting over de subsidie die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan landgoed Noordenhoek in Deil. Het gaat om een subsidiebedrag van ruim EUR 270.000 die het landgoed heeft gekregen om landbouwgrond om te zetten in natuurterrein. De subsidie is verleend vanwege de waardedaling van het terrein door de functiewijziging. Het provinciebestuur is daarbij uitgegaan van EUR 47.500 per hectare. Volgens het landgoed had het provinciebestuur moeten uitgaan EUR 65.000 per hectare en begrijpt niet waarop het bedrag is gebaseerd waarvan het provinciebestuur uitgaat. Het totale subsidiebedrag zou dan ook te laag zijn vastgesteld. De rechtbank in Arnhem verklaarde in januari 2011 een eerder beroep van het landgoed tegen de hoogte van het subsidiebedrag gegrond. Naar haar oordeel had het provinciebestuur het bedrag per hectare beter moeten motiveren. Het provinciebestuur is het daar niet mee eens en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201102574/1)