Beroepsvereniging van psychiaters viert 140-jarig bestaan

Persbericht van Nederlandse Vereniging voor

Psychiatrie (NVVP)
Vandaag bestaat de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) precies 140 jaar. De NVvP is met deze leeftijd en bijna 3500 leden de oudste en grootste wetenschappelijke beroepsvereniging van medisch specialisten in Nederland. Het 140-jarig jubileum wordt gevierd met een wetenschappelijk congres voor psychiaters in het Domus Medica in Utrecht. Het congres wordt afgesloten met een jubileumfeest.

Op 17 november 2011 is het precies 140 jaar geleden dat de geneesheren van de Nederlandse gestichten zich verenigden met als doel om de psychiatrie als wetenschap, de belangenbehartiging van de beoefenaars en het 'lot van de krankzinnigen' te bevorderen. Destijds was binnen de geneeskunde nog geen sprake van specialismen. De psychiaters waren de eerste geneeskundigen die een beroepsvereniging oprichtten. Hoe de geschiedenis van de NVvP vanaf dat moment verliep, is onlangs uit archieven opgetekend door historicus Jozef Vos in het Jubileumboek 'Pleitbezorger van de psychiatrie'.

Prof. dr. Rutger Jan van der Gaag, verenigingsvoorzitter: "140 jaar psychiatrie kent hoogte- en dieptepunten, maar wij zijn vooral trots op wat de beroepsvereniging bereikt heeft. Bijvoorbeeld op het gebied van wetenschap, opleiding, belangenbehartiging en kwaliteit van zorg. Dat we aan de vooravond staan van opnieuw turbulente tijden voor de psychiatrie, geeft wel een schaduwzijde aan de feestelijkheden. De forse bezuinigingen voor de GGz, de eigen bijdrage voor psychiatrische patiënten en de overheveling van de kinder- en jeugdpsychiatrie naar gemeenten, zullen niet zonder gevolgen blijven. Het is daarom des te belangrijker dat wij ons met eendracht en samenwerking zullen blijven inzetten voor goede psychiatrische patiëntenzorg in Nederland".

Links:
http://www.nvvp.net



Razende Robot Reporter