Inspectie voor de Gezondheidszorg


Tandzorg Assen en Tandzorg Leeuwarden onder verscherpt toezicht

Nieuwsbericht | 17-11-2011

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt de praktijken Tandzorg Assen en Tandzorg Leeuwarden onder verscherpt toezicht. De praktijk is onvoldoende in staat om structureel goede kwaliteit en veiligheid van zorg te garanderen.

Op 26 mei van dit jaar gaf de inspectie de praktijk in Assen het bevel te sluiten vanwege ernstige tekortkomingen in de kwaliteit van de zorg die een risico vormden voor patiënten. Tijdens een inspectiebezoek op 23 juni constateerde de inspectie dat de praktijk voldoende verbeterd had, om weer open te mogen. Daarbij zijn door de bestuurder een aantal toezeggingen gedaan. De inspectie heeft in die periode eveneens Tandzorg Leeuwarden en Tandzorg St. Nyk bezocht. Ook daar zijn dusdanige verbeteracties ingezet dat de inspectie de bestuurder het vertrouwen gaf dat er verantwoorde zorg kon worden geleverd.

Tijdens de inspectiebezoeken op 8 en 10 november 2011 aan de praktijken in Assen en Leeuwarden constateerde de inspectie echter opnieuw tekortkomingen. Zo zijn de dossiers zijn niet in orde. Er ontbreekt bijvoorbeeld vaak een anamnese. En de medische indicatie voor het maken van een röntgenfoto wordt niet genoteerd. Ook is de beoordeling van de röntgenfoto niet terug te vinden. Daarbij wordt een medewerkster als mondhygiëniste voorgesteld, terwijl zij niet daartoe is opgeleid. Bovendien is er, ondanks toezeggingen, nog onvoldoende zicht op de hepatitis preventie. Tot slot is ook het benodigde controle-onderhoud niet gepleegd aan de röntgenapparatuur in Leeuwarden. Daardoor kan men onvoldoende vertrouwen op de werking en veiligheid van de apparatuur.

De inspectie is van oordeel dat gezien de intensiteit en de lange periode van het huidige toezicht, vanaf 2008, een structurele tekortkoming in de kwaliteit en veiligheid van zorg is vastgesteld. Deze constateringen waren voor de inspectie aanleiding om voor Tandzorg Assen en Tandzorg Leeuwarden verscherpt toezicht in te stellen voor een periode van drie maanden met ingang van 16 november 2011.

De komende tijd gaat de inspectie de praktijk zeer nauwlettend volgen, onder andere door onaangekondigde bezoeken. Wanneer daarna niet genoeg verbetering te zien is, zal de inspectie de minister adviseren een aanwijzing te geven.

Meer informatie


* VT Tandzorg Assen Leeuwarden St. Nyk_2011111516-11-2011 | PDF-document, 83 kB