Dienstenbond CNV

Nieuws

16 november 2011

Grote reorganisatie winkels ANWB

CNV Dienstenbond: "ANWB dendert als olifant door eigen porseleinkast"

Gisteravond maakte de ANWB bekend de bemensing in zijn winkels met 70 FTE te willen reduceren. Tegelijkertijd wil de ANWB het functieniveau van de winkelmedewerkers terugbrengen. Deze combinatie van maatregelen zorgt er voor dat straks honderden medewerkers de organisatie zullen moeten verlaten of een andere functie moeten zoeken. De winkelfunctie wordt uitgekleed van specialist en adviseur op het gebied van vrije tijd & vakanties naar die van eenvoudig winkelmedewerker. De komende maanden wordt de verkoop van reizen en verzekeringen via de winkels gestaakt, nog voordat de uitkomsten van twee pilotwinkels bekend zijn, de internetwinkels op orde zijn en de werknemersvertegenwoordigers zijn gehoord. Harrie de Vaan, bestuurder CNV Dienstenbond: "Dit gaat tegen alle afspraken in. De ANWB dendert als de spreekwoordelijke olifant door de eigen porseleinkast. Van een maatschappelijke organisatie als de ANWB mag je de koninklijke route verwachten als het om het werk gaat van de eigen, vaak zeer loyale werknemers."

Verandering functieniveau
Daarnaast gaat het opleidings- en kennisniveau in de winkels fors omlaag door verschuiving van functies. "De ANWB is de weg kwijt. Met de 180 graden draai van het inzetten op kwaliteit en service naar kille kostenreductie doet de ANWB haar 4 miljoen leden te kort" aldus CNV Dienstenbond bestuurder de Vaan. Hij vervolgt: "De leden verwachten in de winkel kwaliteit, betrouwbaarheid en service. Die toegevoegde waarde gooit de ANWB nu overboord. De ANWB heeft de afgelopen jaren zwaar ingezet op ontwikkeling van de medewerkers. Juist diegenen die hier aan gehoor hebben gegeven worden nu gestraft met mogelijk ontslag. De wereld op zijn kop."

Medewerkers en zijn vertegenwoordigers genegeerd De gevolgen van de reorganisatie voor de medewerkers worden bekend gemaakt nog voordat de ondernemingsraad een adviesaanvraag heeft ontvangen. De vakbonden hebben daarnaast niet eens een uitnodiging ontvangen om in een eerder overeengekomen werkgroep de noodzaak van wijzigingen te bespreken. De Vaan: "Het is onbegrijpelijk dat de ANWB, die trots zegt te zijn op zijn sociale beleid de medewerkers volstrekt negeert bij het opstellen van de reorganisatie en van inspraak onthoud. Juist de ANWB, een maatschappelijke organisatie waar veel van onze leden lid van zijn, heeft de extra taak een goed werkgever te zijn." CNV Dienstenbond vindt de gang van zaken dan ook onacceptabel en beraadt zich op acties.