Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 16 november 2011

Ongekend hoge publiekswaardering Noordelijk Film Festival 2011

De 33ste editie van het Noordelijk Film Festival kende een ongekend hoge publiekswaardering. Nog nooit waren de gemiddelde cijfers die het publiek na afloop aan de films gaf zo hoog. De gehele top 20 van de Leeuwarder Publieksprijs scoorde gemiddeld een 8 of hoger en publieksprijswinnaar Hasta la Vista behaalde zelfs een 9,7. Het festival trok met 23.000 bezoekers evenveel bezoekers als in 2010. Het Noordelijk Film Festival vond plaats van 9 tot en met 13 november in Stadsschouwburg De Harmonie, Filmhuis Leeuwarden en Cinema te Leeuwarden.

Het Noordelijk Film Festival spreekt van een geslaagde editie. In totaal waren er op het festival ruim 190 korte en lange speelfilms en documentaires te zien, die het publiek in ruime meerderheid met hoge cijfers waardeerde. Directeur Film in Friesland Jacqueline Schrijver: 'Dat het publiek zich zo duidelijk heeft uitgesproken over ons programma doet ons goed. Er bereiken ons veel positieve geluiden over de sfeer tijdens het festival, van het publiek, maar zeker ook van onze festivalgasten die al heel wat filmfestivals hebben gezien. Wij streven ernaar een festival van ontmoeting te zijn en dat is ons ook dit jaar weer gelukt.'

Tijdens het festival verwelkomde het Noordelijk Film Festival ruim veertig filmmakers in Leeuwarden. Onder hen bevonden zich Marius Holst, regisseur van de openingsfilm King of Devil's Island, Nanouk Leopold (Brownian Movement), winnaar van de Award for Special Contribution to Northern Cinema, Markus Schleinzer (Michael), Rúnar Rúnarsson (Volcano) en Mariano Vanhoof, producent van publiekswinnaar Hasta la Vista. Het publiek kon na de filmvertoningen uitgebreid met de gasten in gesprek. Eén van de hoogtepunten van het Noordelijk Film Festival was het optreden van Jack Vreeswijk, zoon van legendarisch troubadour Cornelis Vreeswijk. Hij sloot de special rond zijn vader af met een concert, tevens het eerste concert dat hij in Nederland gaf.

Het veranderde toegangsbeleid, waarbij passe-partouthouders gratis toegangskaarten moesten halen voor de kleine zalen, werd door het publiek gewaardeerd. Bij de informatiebalie kwamen nauwelijks klachten en ook bij de zalen zelf bleek het nieuwe systeem goed te werken.

De Turkse film Majority (Seren Yüce) won de 15de Interregio Competitie en ontving de Matad'Or en de daaraan verbonden geldprijs van ¤ 10.000, ter beschikking gesteld door de Provinsje Fryslân. De Vlaamse film Hasta la Vista (Geoffrey Enthoven) won met een score van 9,7 de Leeuwarder Courant Publieksprijs. Hasta la Vista draait vanaf donderdag 17 november exclusief als voorpremière in Filmhuis Leeuwarden.




Ingezonden persbericht