Wageningen Universiteit en Researchcentrum Persbericht Wageningen University, 084wu, 17 november 2011

http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/Mug111117.htm

Nieuw boek van prof Marcel Dicke: De wereld kan niet zonder insecten

'Blij met een dooie mug' is de titel van het nieuwe boek van prof. Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR. In dit boek, dat op 21 november uitkomt en op 23 november in Wageningen wordt gepresenteerd, legt Dicke in korte verhalen uit dat de wereld niet zonder insecten kan en dat we dolgelukkig moeten zijn met - bijna - alle insecten.

In de beeldvorming bij het grote publiek, vooral in het Westen, worden insecten vaak gezien als eng, vies en gevaarlijk. Zeer ten onrechte, meent prof. Dicke. Slechts een half procent van alle insectensoorten levert echt problemen op omdat ze verzot zijn op ons voedsel, onze kleren, onze huizen, of erger nog: onszelf of ons bloed. Een van de meest aansprekende voorbeelden is de malariamug die een van de gevaarlijkste ziekten op aarde overbrengt, die jaarlijks bijna 800.00 doden eist.

Wie is er dan niet blij met een dooie mug, vraagt Dicke in zijn boek. De insecten die ons steken en bijten verpesten het voor die overgrote meerderheid waar we wél plezier aan beleven en die bovendien buitengewoon nuttig zijn. Sterker, als insecten er niet zouden zijn, zou de mensheid niet overleven. Insecten nemen bijvoorbeeld de voortplanting van tweederde van alle planten voor hun rekening, inclusief een flink deel van onze landbouwplanten. In Australië heeft men in de 18e eeuw mestkevers ingevoerd om te voorkomen dat koeienmest het continent zou bedekken.

Planeet van insecten
Wie over insecten spreekt, spreekt over onvoorstelbare, astronomische getallen. Tachtig procent van alle diersoorten loopt op zes poten. Naar schatting leven op dit moment op aarde drie miljoen insectensoorten. Bij elkaar zijn dat naar schatting 1018-1019 insecten. Omgerekend naar gewicht betekent het dat voor ieder mens ongeveer 200-2000 kilo insecten op aarde is. Onze planeet is dus een planeet van de insecten. Kevers maken ongeveer een derde van alle bekende insectensoorten uit, wat de evolutiebioloog J.B.S. Haldane zou hebben doen beweren dat toen God de wereld schiep, hij een ongekende voorliefde voor kevers moet hebben gehad. Veel insecten doen aan een 'extreme makeover', de metamorfose, waardoor kinderen en volwassenen zo verschillend lijken, dat het wel verschillende soorten lijken. Op deze manier is hun bijdrage aan de biodiversiteit nog groter dan we denken.

In het boek laat Dicke zien wat we van insecten kunnen leren. Bijvoorbeeld dat een complexe samenleving heel goed zonder managers kan of dat overbevolking gereguleerd wordt door voedselgebrek, ziekten en vijanden. Juist daarom zijn er zelden insectenplagen in de natuur. Maar ook de verwondering over de biologie van insecten komt aan bod, zoals hun vermogen om zèlf te bepalen of ze een dochter of een zoon krijgen. De inspiratie die kunstenaars aan insecten ontlenen mag uiteraard ook niet ontbreken en levert een nieuwe visie op het laatste levensjaar van Vincent van Gogh. En insecten zouden als voedsel op ons bord moeten komen, vindt Dicke. Niet alleen omdat het een delicatesse is, maar ook omdat insectenvlees net zo voedzaam is als gangbaar rund- en varkensvlees, maar de productie ervan vele malen duurzamer is.

Wie in Nederland nog blij is met een dooie mug, denkt na het lezen van dit boek vast even iets langer na voordat hij een mug tegen het behang plakt. Als daarbij de schoonheid van insecten en hun belangrijke rol voor ons bestaan op aarde voorbijflitsen, dan is dit boek aldus Dicke in zijn opzet geslaagd.

Marcel Dicke is hoogleraar Entomologie en hoofd van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University. In 2006 won hij samen met zijn team de nationale Academische Jaarprijs, die werd gebruikt om het festival 'Wageningen: City of Insects' te organiseren.

Aanbieding
Op woensdag 23 november 2011 om 17:00 uur zal Marcel Dicke in Boekhandel Kniphorst (Hoogstraat 49, Wageningen) het eerste exemplaar van 'Blij met een dooie mug' feestelijk overhandigen aan cabaretier Hans Dorrestijn, o.a. auteur van Dorrestijns Vogelgids en Dorrestijn Natuurgids.

Bibliografische gegevens
Blij met een dooie mug, ISBN 978 90 351 3658 8
Uitvoering: paperback, 152 pagina's, prijs: ¤ 15,00

www.uitgeverijbertbakker.nl