Vernieuwd Wikiwijs voorziet in toenemende behoefte open leermateriaal

Persbericht van Open Universiteit

Vanaf 17 november 2011 is de nieuwe versie van Wikiwijs - een online platform voor docenten om open, digitaal leermateriaal te zoeken, gebruiken, maken en delen - beschikbaar. Het zoeken naar leermateriaal is vereenvoudigd en nu kunnen ook docenten uit het hoger onderwijs leermateriaal delen. Deze en andere nieuwe functionaliteiten zijn gebaseerd op reacties uit het onderwijsveld en bevindingen uit het jaarlijkse Wikiwijs-gebruikersonderzoek. Met de nieuwe versie voorziet het platform beter in de toenemende behoefte van docenten om gebruik te maken van open leermateriaal.

Gebruik open leermateriaal stijgt
Sinds de start van Wikiwijs voor docenten van basis- tot universitair onderwijs in 2010 , stijgt het aantal docenten dat via wikiwijs.nl regelmatig gebruik maakt van open, digitaal leermateriaal in hun dagelijkse lespraktijk. Alleen al het aantal downloads, ruim 233.000 tot en met oktober 2011, verdubbelde in vergelijking met 2010. Ook zijn er steeds meer partijen in het onderwijsveld, zoals bijvoorbeeld het Groene Onderwijs, die hun leermateriaal beschikbaar maken via Wikiwijs. Daarnaast blijkt uit de in juni 2011 verschenen onderzoeksmeting dat steeds vaker gebruik gemaakt wordt van digitaal leermateriaal in de klas; bijna de helft van alle docenten maakt zelf leermateriaal en 78% is bereid om het materiaal te delen met anderen.

Slimmer zoeken
De nieuwe versie van Wikiwijs stelt docenten in staat meer te doen met open leermateriaal. Voorbeelden van vernieuwingen zijn de verbeterde zoekfunctionaliteiten en de presentatie van zoekresultaten, waardoor docenten sneller bij gewenst materiaal terechtkomen. Zo wordt het makkelijker om direct inzetbaar leermateriaal voor de invulling van lessen te vinden.

Hoger onderwijs
Voor docenten uit het hoger onderwijs is het vanaf nu ook mogelijk om leermateriaal te delen met collega's en aanvullend te zoeken in bronnen met gratis leermateriaal uit nationale en internationale collecties. De hbo-bachelor informatica die sinds september 2011 door de Netwerk Open Hogeschool Informatica (NOH-I) wordt aangeboden, gaat als eerste ho-opleiding Wikiwijs gebruiken als platform voor het delen van leermateriaal. Daarmee hoopt men de doorontwikkeling van materialen door andere partijen te stimuleren.

Samenwerking onderwijsveld
Wikiwijs is in 2009 in opdracht van het ministerie van OCW door de Open Universiteit en Kennisnet ontwikkeld. Op 1 maart 2011 liep het eerste programma af en is het vervolgprogramma 'Open leermateriaal in duurzaam perspectief' (2011-2013) gestart, waarin het platform de komende jaren wordt doorontwikkeld in nauwe samenwerking met docenten en organisaties in het onderwijsveld.

Links:
http://www.wikiwijs.nl



Razende Robot Reporter