Ingezonden persbericht


PERSINFORMATIE

ICT-bedrijven relatief positief over economisch klimaat

Woerden, 17 november 2011

De omzet en werkgelegenheid in de ICT-sector zijn in het derde kwartaal nog licht gegroeid. ICT-bedrijven beoordelen het economisch klimaat in Nederland met een waarde van +33 veel positiever dan hun collega's in de zakelijke dienstverlening. Dit blijkt uit de nieuwste ICT~Kwartaalmonitor van ICT~Office.

Bezuinigen door ICT

Alle ICT-deelsectoren (software, hardware & kantoortechnologie, ICT-dienstverlening en telecom & internet) lieten in het afgelopen kwartaal een licht positieve ontwikkeling van de omzet zien. De ICT-branche is voorzichtig over de ontwikkeling van de vraag naar ICT in het aankomende kwartaal: de vraag naar ICT-producten en -diensten zal ongeveer gelijk blijven. Hiermee worden de effecten van de schuldencrisis zichtbaar.

ICT is een belangrijke aanjager van innovatie en economische groei. ICT biedt volop kansen voor bijna alle sectoren. ICT~Office is van mening dat, ondanks de crisis, er niet bezuinigd moet worden op ICT, maar juist door ICT. Besparingen kunnen worden gerealiseerd door slimmer, efficiënter en effectiever te werken. Het kabinet moet daarom snel actie ondernemen, hetgeen zal bijdragen aan het herstel van vertrouwen bij burgers en bedrijven.

ICT als Innovatie As in topsectoren

Uit het themakatern 'topsectoren' van de ICT~Kwartaalmonitor blijkt dat de respondenten op dit moment de meeste producten en diensten afzetten in de sectoren Logistiek en Energie. Ook de sectoren High Tech Systems & Materials, Life Sciences en Agrofood worden genoemd door de ICT-bedrijven. Uit de analyse van de agenda's van de topsectoren door ICT~Office zelf blijkt dat vooral in de drie topsectoren Logistiek, Water en High Tech Systems & Materials veel kansen voor ICT liggen in de toekomst.

Aandacht voor ICT als Innovatie As binnen de tien topsectoren vergroot de kansen voor ICT-business in de komende jaren. Meer dan de helft van de respondenten is van mening dat de ICT-sector hierdoor nadrukkelijker een plaats aan tafel krijgt binnen ondernemend Nederland. Een derde vindt dat ICT en innovatie steeds meer elkaars synoniemen worden.

ICT~Office is van mening dat de topsectoren volop kansen bieden voor de ICT-sector. Daarom hebben ICT~Office en TNO voor de topsectoren de Innovatie~Accelerator ontwikkeld. In deze Accelerator wordt door bedrijven uit de sector, ICT-leveranciers en wetenschap de ICT-behoefte van de topsector vastgesteld, inclusief de kansen voor succesvolle inzet van ICT. De Innovatie~Accelerator wordt ook een onderdeel van de ICT Roadmap, die wordt opgesteld.

ICT~Office betrekt haar leden nadrukkelijk bij de verschillende activiteiten rond de topsectoren om zo verrassende en innovatieve ICT-oplossingen voor de topsectoren te realiseren.

Bekijk hier de ICT~Kwartaalmonitor - november 2011

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van 550 IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. De leden van ICT~Office hebben een omzet van ¤ 30 miljard, bieden werk aan een kwart miljoen mensen en dragen bij aan 70% van alle innovaties. Voor meer info, zie www.ictoffice.nl

----------

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht