Arcadis NV

Arnhem, 17 november 2011
"Assistentie in wereldwijde strijd tegen overstromingen in steden biedt economische kans voor Nederlandse waterkennis"

Premier Mark Rutte was recentelijk te gast in de stand van ARCADIS tijdens de IWW International Water Week in Amsterdam. Hij nam daar het boek `Climate Adaptation and Flood Risk in Coastal Cities' in ontvangst van de auteurs waaronder Piet Dircke, Programmadirecteur water bij ARCADIS. Het boek is een gezamenlijke productie van de Vrije Universiteit Amsterdam, de gemeente Rotterdam, De Hogeschool Rotterdam en ARCADIS. Het boek beschrijft onderzoek en maatregelen naar het aanpassen van grote kuststeden zoals Rotterdam, New York en Jakarta aan de gevolgen van klimaatverandering, overstromingen en de stijgende zeespiegel. De overstromingen in Bangkok en eerder in New Orleans, Pakistan en Australië hebben aangetoond hoe kwetsbaar laaggelegen steden zijn en dat de economische en maatschappelijke gevolgen van het wassende water nog jaren kunnen doorwerken.

Overstromingsrisico neemt toe door klimaatverandering, zeespiegelstijging en bevolkingsgroei
Uit onderzoek blijkt dat de overstromingsrisico's in grote kust- en havensteden toenemen door klimaatverandering, zeespiegelstijging en bevolkingsgroei. Grote delen van deze steden liggen slechts 1 tot 2 meter boven zeeniveau. Orkanen en stormen kunnen voor vele miljarden euro's schade aanrichten of rivieren die eindigen in de steden kunnen buiten hun oevers treden als het langdurig regent, zoals nu in Thailand.

Nederlandse kennis is overal in de wereld nodig Kern van het succesvol aanpassen van steden is een goede samenwerking tussen de gouden driehoek: overheid, bedrijfsleven en universiteiten en andere kennisinstellingen.
Piet Dircke van ARCADIS en tevens lector aan de Hogeschool Rotterdam zegt dat het nu de tijd is om te investeren in maatregelen tegen overstromingen. " Nederlandse kennis is overal in de wereld nodig. De Topsector water werkt op dit moment aan business plannen om middels samenwerking in de gouden driehoek innovatiever en internationaal concurrerender te kunnen optreden. Als we het goed met elkaar weten te organiseren, biedt assistentie in wereldwijde strijd tegen overstromingen in steden economische kansen voor de Nederlandse waterkennis"

Overhandiging boek aan premier Mark Rutte
Naast Premier Mark Rutte en Piet Dircke (ARCADIS) is ook Prof. Jeroen Aerts van de VU (links) en Arnoud Molenaar van de gemeente Rotterdam (rechts) in beeld.

Contact

Piet Dircke
06 2706 1088