Ingezonden persbericht


()

Persbericht

16 november 2011 - embargo tot 17 november 2011

Nieuw Dialysecentrum in de Betuwe

Het St. Antonius Ziekenhuis opent 17 november een nieuw Dialysecentrum in samenwerking met het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Bij haar vestiging in Nieuwegein beschikt het St. Antonius al over een Dialysecentrum met 29 behandelplaatsen, met het nieuwe centrum in Tiel voegt het hier 13 behandelplaatsen aan toe. Goed nieuws voor de nierpatiënten in de Betuwe die voor hun behandeling nu dicht bij huis geholpen kunnen worden.

Ruim 6200 nierpatiënten in Nederland zijn afhankelijk van dialyse: het zuiveren van hun bloed via een kunstnier of via een buikspoeling. De afgelopen tien jaar nam dit aantal jaarlijks met 3,2% toe. De patiënten kunnen voor dialyse terecht in de diverse centra verspreid door het land. Het is een intensieve en veel tijd vragende behandeling; veel patiënten maken diverse keren per week, urenlang gebruik van de dialyseapparatuur. Des te prettiger is het als de behandeling dicht bij huis kan plaatsvinden.

Het St. Antonius Ziekenhuis start in het Ziekenhuis Rivierenland een Dialysecentrum omdat er in de regio Tiel veel vraag is naar deze vorm van behandeling. Het centrum in Nieuwegein zit aan de grenzen van haar capaciteit en onderzocht de mogelijkheden tot uitbreiding. Daarbij viel op dat een aanzienlijk deel van de patiënten in de buurt van Tiel woont. Met de opening van het Dialysecentrum komen beide ziekenhuizen tegemoet aan de behoefte van de patiënt om dicht bij huis geholpen te kunnen worden.

Het nieuwe centrum is een tastbaar resultaat van een groeiende samenwerking tussen het St. Antonius Ziekenhuis en het Ziekenhuis Rivierenland. Begin dit jaar tekende de twee ziekenhuizen al een overeenkomst om de samenwerkingmogelijkheden verder te onderzoeken. Prof. Dr. D.H. Biesma, voorzitter van de Raad van Bestuur van het St. Antonius: "Een nauwe band maakt het mogelijk om de krachten te bundelen en kennis te delen, wat belangrijk is nu de medische zorg zo in beweging is."

De heer A.B. Wymenga, voorzitter Raad van Bestuur Rivierenland: "Dit is wederom een bijdrage om het zorgaanbod voor onze patiënten zo compleet mogelijk te maken. Dankzij onze samenwerking met het St. Antonius Ziekenhuis kan dat in de toekomst nog beter."

Het St. Antonius Dialysecentrum in Tiel is voorzien van de nieuwste apparatuur. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan faciliteiten voor de patiënt om de tijd te verdrijven. Zo kunnen de patiënten met hun individuele terminals tv kijken, radio luisteren of het web op. En ze hoeven het niet zonder de vertrouwde gezichten te stellen: zowel artsen als dialyseverpleegkundigen, diëtisten en maatschappelijk werkers zijn bij beide vestigingen werkzaam.


---