Groen!

EU blijft onzinnig nucleair onderzoek steunen

door Bart Staes (Europese fractie) op 17 november 2011 in "Klimaat en energie"

Het Europees Parlement vindt dat Europa de komende twee jaar moet blijven investeren in nucleair onderzoek.

Dat is de essentie van een rapport dat vandaag is aangenomen. Europarlementslid Bart Staes (Groen!) die in juni 2011 nog het officiële werkbezoek van het EP aan het ITER project voor atoomfusie in Cadarache (Frankrijk) leidde, is verbolgen: "Nog meer belastingsgeld investeren in atoomsplitsing of atoomfusie is onzinnig, waanzinnig duur en onzeker. Nucleair onderzoek moet zich beperken tot onderzoek naar stralingsbescherming (voor mens en milieu), ontmanteling van nucleaire installaties en non-proliferatie".

Voor de groenen in het EP is (onderzoek naar) nucleaire energie een doodlopende straat. Staes: "De meerderheid van de Europeanen is gekant tegen kernenergie, dus verder investeren met publieke middelen in de ontwikkeling van kerncentrales is belachelijk. Het aandeel EU fondsen dat daar naartoe gaat is al jaren veel te hoog in vergelijking met onderzoek naar toepassingen voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. We zitten op een kantelmoment wat energiebevoorrading betreft. Het is daarom een bijzonder slecht signaal om nog massaal veel geld te pompen in de nucleaire onderzoekssector. Maar de nucleaire sector heeft met een eigen Euratom-verdrag al decennia een bevoorrechte status en daar komt geen enkele democratische inspraak aan te pas. Een groen voorstel om hier iets aan te doen haalde het niet vandaag."

De komende twee jaar zal 83% van het Europees budget voor nucleair onderzoek naar het ITER project voor kernfusie gaan. Dat is 1.75 miljard euro van het totale budget van 2.1 miljard. Staes: "De groeiende financieringsbehoefte van ITER moet uit het EU budget gehaald worden. Het is een bodemloos vat waar gigantische sommen - de teller staat nu al op 16 miljard euro - in verdwijnen. Regeringen zouden geen cent meer mogen investeren in de bouw van deze reactor, die overigens nog moet starten en volgens de experts op zijn vroegst elektriciteit zou kunnen genereren in 2080. Veel verstandiger is om deze witte olifant nu zachtjes in te laten slapen!"

Contact: Bart Staes -