Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Nijmegen, 21 oktober

JIN en de Lindenberg steken de Loftrompet

Festival de Loftrompet, 17 - 20 november

De JIN (Jazz Impro Nijmegen) en de Lindenberg steken de loftrompet en zetten van donderdag 17 tot zondag 20 november dit blaasinstrument in de schijnwerpers. Vier avonden waarop verschillende toptrompettisten het podium zullen betreden en waarbij de verschillende kanten van de trompet ten gehore worden gebracht.

Het festival opent op 17 november met Gatecrash. Niemand haalt zoveel verschillende klankkleuren uit de trompet, niemand heeft zo'n ferme en tegelijk warme toon, niemand speelt zo intens en weet dat de zaal ook tot in de tenen mee te laten voelen. Eric Vloeimans mag gerust de beste jazztrompettist van ons land genoemd worden. Hij schakelt moeiteloos tussen subtiele kamerjazz, vrije impro, wereldmuziek, fusion & dance. Swingend is het allemaal ook nog, en perfect gespeeld. Toch wordt het nergens gladde loungejazz, daar is het weer te spannend voor.

Op 18 november zal Marco Blaauw het podium betreden. Deze Nijmegenaar heeft internationale faam opgebouwd als pionier op trompet. Hij bedient zich naast de 'normale' trompet ook van bijvoorbeeld de didgeridoo, Tibetaanse trompet en een schelp: de 'roze vleugelhoorn'. Hij liet zelfs een speciale 'Double Bell' -trompet (twee bekers) bouwen. Geen wonder dus dat de avontuurlijke trompettist jarenlang samenwerkte met de beroemde componist Karlheinz Stockhausen. "Zou je de zaal donker hebben gemaakt, dan zou je zweren dat Blaauw aan het zingen was" volgens Trouw.

Voeg daarbij op zaterdag 19 november het levensverhaal van Andre Heuvelman en zijn trompet. Schrijver en filmmaker Cherry Duyns maakte het levensverhaal tot een voorstelling met filmbeelden. Heuvelman vertelt onder meer over de trompet als wapen, over de angst voor de eerste noot, de dreigende stotter en over de onvolkomen hand en arm die hem parten speelden. Hij speelt daarbij live muziek van Claudio Monteverdi, Roger Doyle, Sofia Goebaidoelina, Booker Little en Simon Burgers. Een meeslepend muzikaal verhaal over wilskracht, passie en melancholie.

Op zondag 20 november sluit trompettist Bert Lochs 's middags met zijn trio het festival af. De bezetting is verrassend: de jonge Daniel Herskedal experimenteert er flink op los met zijn bastuba: van funkgrooves tot walking bass, van klassiek tot hypermodern en van ingetogen tot brutaal. Voeg daarbij Lochs' uitbundige lyriek en de sprankelende kleuringen van de pianist Balthaus, en je weet dat je een geweldige middag te wachten staat.

Op vertoon van je toegangsbewijs voor het openingsconcert van Gatecrash krijg je bij aankoop van een kaartje voor één van de volgende concerten van Festival de Loftrompet het tweede kaartje gratis!

Festival de Loftrompet

Locatie: De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen

Aanvang: 20.30u

17 november 2011: Gatecrash

Entree: ¤17,50/ ¤12,50 (student)

www.ericvloeimans.com

18 november 2011: Marco Blaauw

Entree: ¤16/¤10

www.marcoblaauw.com

19 november 2011: Andre Heuvelman

Entree: ¤17,50/ ¤16

www.andreheuvelman.com

20 november 2011: Lochs/ Balthaus/ Herskedal

Entree: ¤10/ ¤6,50

www.lochsbalthausherskedal.nl




Ingezonden persbericht