Ingezonden persbericht


Persbericht

Symposium 'Maquettes' 17 november

KAdE
Kunsthal in Amersfoort

Smallepad 3
3811 MG Amersfoort

Maquettes

Over de verbeelding en de realiteit

Naar aanleiding van het uitkomen van het architectuurtijdschrift OASE over maquettes organiseert Anne Holtrop in samenwerking met KAdE een symposium over maquettes als zelfstandige werken waarin het object en de verbeelding een belangrijke sleutelrol spelen. Het symposium vindt plaats in het KAdE Auditorium op donderdag 17 november aanstaande van 19.00 - 22.00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden bij Simone Buys: s.buys@kunsthalkade.nl

MärklinWorld , Krijn de Koning, (non) buildings and monuments, 2011. Foto: Peter Cox

Programma donderdagavond 17 november:

19.00 uur:
Zaal open en gelegenheid de tentoonstelling MärklinWorld te bezoeken (entree tentoonstelling deze avond ¤ 3,50 i.p.v. ¤ 7,-) Het symposiumium is gratis toegankelijk.

19.30 uur:
Begin symposium. Introductie door Anne Holtrop (moderator van de avond).

Spreker Christophe van Gerrewey (auteur, tevens verbonden aan de Vakgroep Architectuur & Stedenbouw van de Universiteit Gent) over de maquette als een zelfstandig werk van architectuur. De maquette is in de traditionele architectuurpraktijk een surrogaat voor het gebouw, een probeersel, communicatiemiddel of souvenir. Echter in het werk van sommige architecten, zoals dat in het werk van Rem Koolhaas, bestaat het verlangen om de middelen van architectuur een eigen leven te gunnen. De maquette krijgt daarmee een zelfstandig karakter, waarmee het zich losweekt van enkel de representatie van een gebouw, naar een idee van architectuur op zich.

Spreker Dirk Snauwaert (directeur WIELS, centrum voor hedendaagse kunst, Brussel) over het werk The Educational Complex van Mike Kelley. De vrijheid van het model ten opzichte van de gebouwde werkelijkheid leidt in het werk van Mike Kelley tot een omgekeerde benadering. Zijn werk 'The Educational Complex' bestaat uit een zeer grote maquette die gebaseerd is op zijn herinneringen aan de schoolgebouwen waarin hij onderwijs heeft gekregen. De maquette bestaat voor een groot gedeelte uit abstracte volumen, maar af en toe heeft Kelly opengewerkte ramen en daken aangebracht, die ons in een inzicht geven in details en in het interieur. Hij noemt het zelf een in-compleet architectonisch model. Deze modelmatige verbeelding van zijn eigen scholing, of om met Kelley zelf te spreken, 'a form of mental abuse or brainwashing', verbeeldt vooral de ontdekking van relatief bizarre details die Mike Kelley wel onthouden heeft, terwijl 80% van de gebouwen domweg niet meer in zijn geheugen terug te vinden is.

Spreker Krijn de Koning (kunstenaar, in de tentoonstelling MärklinWorld is het werk (non) buildings and monuments, 2011 van hem te zien) over de verbeelding. Ook de fysieke realiteit kent een andere 'softe' waarheid. Die softe waarheid gaat over de kijk op de fysieke realiteit, als zijnde een relatieve, tijdelijke en veranderlijke constructie, die eigenlijk 'leeg' is. Maar ook leeg van betekenis. Het betekenisloos kunnen benaderen maakt dat alles nog open staat, niets concreet is, maar er wel een groot vertrouwen is dat de dingen ook 'echt' kunnen zijn. Zo werkt het ook met 'modellen' die de verbeelding prikkelen. De verbeelding is in principe altijd perfect.

De voertaal van het symposium is Nederlands.

Aanmelden:
U wordt vriendelijk verzocht u vooraf aan te melden bij Simone Buys via: s.buys@kunsthalkade.nl U ontvangt van ons een bevestiging.
Het symposium is gratis toegankelijk. De tentoonstelling MärklinWorld is deze avond van te bezoeken voor ¤ 3,50 i.p.v. ¤ 7,- Wees er snel bij,ij, er zijn maximaal 100 plaatsen in het KAdE Auditorium.

Over Kunsthal KAdE

KAdE organiseert tentoonstellingen op het gebied van (moderne) kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse cultuur. KAdE heeft geen eigen collectie, maar is met haar tentoonstellingen op het gebied van moderne kunst en architectuur, naar buiten gericht en open voor impulsen vanuit de hele wereld. KAdE is een levendige plek met een café en winkel. Kunsthal KAdE bestaat sinds 1 mei 2009. In het eerste jaar heeft KAdE onder meer de volgende tentoonstellingen samengesteld: 'Wonderland, Through the Looking Glass', 'vanlieshoutvanlieshout', Frank Halmans, Henry Coombes, 10 jaar The One Minutes, 'Happy Families' | Studio Makkink & Bey, 'Sammlung Boryna' | Marcel van Eeden, 'BALLS TO THE WALL featuring KRAPP KAPP' | Charlie Roberts, Boom!ng Amersfoort. Tien jaar bouwen in de stad, retrospectief Tom Claassen, 'ShadowDance', 'Dazzle the Evil Eye', 'Peeping Tom' & Meissen | SO - IL, 18e eeuws porselein in hedendaagse architectuur'.

Kunsthal KAdE

Bezoekadres

Smallepad 3
3811 MG Amersfoort
T 033-4225030

Postadres

Postbus 699
3800 MG Amersfoort

http://www.kunsthalkade.nl/
Toegang: ¤ 7,-
¤ 3,50 CJP korting
¤ 3,50 studenten- of 65+ kaart
Tot 18 jaar gratis