Ingezonden persbericht


Amsterdam, 8 november 2011

PLAY FESTIVAL OPENT MET WERELDPREMIÈRE DEWOLFF
En verder: PLAYtime gast Benny Sings, preview PLAY trailer, PLAY op TV, zeefdruk expositie van Martin F Beford, timetable online

Op 17 november barst de eerste editie van het International Music+Film Festival PLAY los. Vier dagen en nachten lang staat de Melkweg in het teken van muziek + film. Op donderdag 17 november opent PLAY met de wereldpremière van de documentaire DeWolff, een portret van deze opkomende jonge band door Carin Goeijers. Daarnaast presenteert PLAY een exclusieve preview van de PLAY festivaltrailer. Meer aanvullingen op het programma: Benny Sings is bevestigd voor de interviewserie PLAYtime, PLAY is komende week volop op TV te zien en het festival vertoont werk van Leadmill oprichter Martin F Bedford. De kaartverkoop voor PLAY is inmiddels in volle gang. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.ticketservice.nl en www.playfestival.nl. Het volledige programma is te vinden op www.playfestival.nl.

DeWolff openingsfilm PLAY
Op donderdag 17 november opent PLAY met de wereldpremière van DeWolff, een film van Carin Goeijers door Pieter van Huystee Film & TV en L1. Goeijers volgt de drie bandleden van de Limburgse band DeWolff gedurende een tumultueus jaar, waarin ze jongste band worden die ooit op Pinkpop heeft opgetreden en internationaal doorbreken op het Sziget Festival in Boedapest. DeWolff dingt mee naar de IDFA PLAY Competition for Music Documentary die op zaterdag 19 november wordt uitgereikt in de Melkweg. De documentaire zal na PLAY ook op een aantal IDFA locaties te zien zijn. Naast DeWolff dingen nog zestien titels mee in deze nieuwe competitie. Buiten de competitie heeft PLAY een uitgebreid programma met de beste muziekfilms van de laatste twee jaar, onder de noemer The PLAY List, diverse programma's rond korte films - PLAY Shorts en de 'artist in focus' tijdens deze eerste editie is filmmaker en DJ Don Letts. Gerelateerd aan de films is er dagelijks volop live muziek - Live@PLAY - en aansluitend op elke festivaldag vindt een clubnight plaats.

PLAYtime uitgebreid met Benny Sings
Naast Henny Vrienten en Joost van Bellen is nu ook Benny Sings toegevoegd als gast voor de interviewserie PLAYtime. De multi-instrumentalist Benny Sings begon ooit als DJ op illegale feesten en was bassist in diverse bands. In 2004 won hij een Essent Award voor zijn debuutalbum Champagne People (2003) dat net als zijn volgende soloalbums wereldwijd indruk wist te maken, ondermeer op gevestigde namen als BBC DJ Gilles Peterson en Janelle Monae. Onlangs kwam zijn vierde studioalbum Art uit. PLAYtime is een serie met gesprekken over film en muziek, gratis te bezoeken voor iedereen met een PLAY filmkaartje van betreffende dag.

Exclusieve preview PLAY trailer
Vanaf vandaag is op www.playfestival.nl http://www.playfestival.nl/2011/11/08/play-international-musicfilm-festival-trailer/ een exclusieve preview te bekijken van de trailer van PLAY. De trailer wordt op PLAY en IDFA voorafgaande aan de IDFA / PLAY Competition For Best Music Documentary vertoont. De trailer werd gemaakt door Mamamess enFat Fred's Film Company.

PLAY op TV
Cultura24, het digitale TV kanaal van de Publieke Omroep vertoont in het kader van PLAY maar liefst twee weken lang de mooiste pop- en jazzdocu's van Nederlandse makelij. Te zien zijn ondermeer: een documentaire over gitaarbouwer Flip Scipio die o.a. Paul Simon en Jackson Browne tot zijn klanten mag rekenen en de TV-première van de Nederlandse documentaire I Just Want To Call You Baby (Kim Herman) over rockchick Elle Bandita. De programmering is gisteren van start gegaan en is te vinden op: www.cultura.nl/play

Ook op Holland Doc 24 wordt van 17 t/m 20 november uitgebreid aandacht besteed aan PLAY en de muziekdocumentaire in het bijzonder. Docugast David Kleijwegt selecteert voor Holland Doc 24 een serie muziekdocumentaires en geeft daarbij een toelichting. Journalist en filmmaker David Kleiwegt was een van de initiatiefnemers van PLAY en dingt met zijn nieuwe film The Ballad of Lucky Fonz III ook mee naar de IDFA / PLAY Award For Best Music Documentary 2011. Meer informatie en uitzendingen via www.hollanddoc.nl/live.

Poster-expositie van Martin F Bedford
In Melkweg Mediaroom is tijdens PLAY een selectie te zien van het werk van Martin F Bedford. Bedford werd bekend als oprichter van de succesvolle Leadmill nightclub in Sheffield in de jaren tachtig. Hij maakte vanaf het begin prachtige zeefdrukposters ter aankondiging van de bands die optraden in de Leadmill. Zijn inspiratie haalde hij uit de San Francisco pop-artartiest Roy Liechtenstein, strips, Jimi Hendrix, The Grateful Dead en Goya. Ook liet hij zich inspireren door andere succesvolle poppodia, waaronder de Melkweg, zoals te zien is in de film The Beat is The Law - Fanfare for the Common People die tijdens PLAY wordt vertoond.

www.playfestival.nl

PLAY wordt mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Amsterdam, SNS Reaal Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, TAX-videoclipfonds en SONOS