Ingezonden persbericht


Heerlen: 100% Romeins

Lezing 17 november: conservator en archeologe Karen Jeneson

Het Thermenmuseum Heerlen presenteert tot en met maart 2012 een reeks lezingen verzorgd door vooraanstaande historici en archeologen. De lezingen sluiten aan bij de internationale expositie "Er was eens een Romeinse weg" die tot 31 maart in het Thermenmuseum te bezichtigen is. Altijd al geweten dat Heerlen van oorsprong een Romeinse stad was maar u afgevraagd waarom? In haar lezing van donderdag 17 november geeft Karen Jeneson u hier antwoord op. Tijdens de lezing hoort u hoe belangrijk de Romeinse wegen waren voor Coriovallum (Romeins Heerlen) en Zuid-Limburg. Karen Jeneson geeft inzicht in de Romeinse archeologische vondsten in en rondom Coriovallum. Ze besteedt aandacht aan het nieuwe onderzoek naar de 'Via Belgica', uitgevoerd in samenwerking met de gemeenten Meerssen, Voerendaal en Valkenburg. Om de avond compleet te maken presenteert archeologe Jeneson een aantal kersverse uitkomsten uit haar promotieonderzoek "het Romeinse landschap tussen Tongeren en Heerlen". U bent de ee rste die het hoort!

Romeins Heerlen
De Romeinen legden een logistiek netwerk aan in Zuid-Limburg waar we vandaag de dag nog van profiteren. Coriovallum dankt haar bestaan aan twee Romeinse wegen; de Via Belgica van Oost naar West (van Bologne-Sur-Mer naar Keulen) en de Romeinse weg van Noord naar Zuid (van Romeins Aken naar Xanten). Beide wegen liepen via Heerlen. Dit maakt van Heerlen een kruispunt van Romeinse wegen! In de eeuwen daarna tot op heden blijven deze wegen de inrichting van Heerlen en omgeving bepalen.

Archeologe Karen Jeneson
Karen Jeneson studeerde Provinciaal-Romeinse archeologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Na haar functies als veldarcheoloog en archeologisch adviseur, begon zij in 2006 aan haar promotieonderzoek naar het Romeinse landschap tussen Tongeren en Keulen. Sinds 1 december 2010 is zij de conservator van het Thermenmuseum in Heerlen.

Meer lezingen
Volgende maand (15 december) staat de lezing van de bekende classicus dr. Fik Meijer op het programma. Hij vertelt over reizen in het Romeinse rijk. Meer informatie over de lezingenreeks vindt u op de website van het Thermenmuseum.

Expositie "Er was eens een Romeinse weg"

De internationale tentoonstelling "Er was eens een Romeinse weg" vertelt over reizen door het noorden van het Romeinse Rijk. In de tentoonstelling zijn voorwerpen te zien van maar liefst 19 musea, afkomstig uit vijf Europese landen. Hieronder bevinden zich Romeinse topstukken uit onder meer Xanten, Trier, Parijs en Keulen. De tentoonstelling vindt plaats tot en met 31 maart 2012.

Deelname

Karen Jenesons lezing vindt plaats op donderdag 17 november om 19.30 uur in het Thermenmuseum Heerlen. Deze lezing vervangt de geplande lezing van Maarten Dolmans. De entreeprijs bedraagt E 7,50 p.p.. Er zijn tevens voordelige passe-partouts voor de resterende lezingen te verkrijgen. Kaarten zijn te bestellen via het emailadres info@thermenmuseum.nl o.v.v. 'entreekaarten lezingen' of bij de entreebalie van het museum. Reserveren wordt aanbevolen.