Ingezonden persbericht


vijf nieuwe verhalen over het leven 'op zuid' in het NEDerlands fotomuseum

In vijf nieuwe verhalen vertellen Aad Copier, Josje van der Ploeg, Diana de Hon, Jan Oudenaarden en Jaap Berkhout aan de hand van privé-foto's over hun leven in Rotterdam Zuid. Deze nieuwe verhalenreeks is een vervolg op de eerdere reeks verhalen die het museum in 2008 verzamelde samen met zorginstelling Laurens. Toen werd gezocht naar persoonlijke verhalen over de migratietijd van stadsgenoten.

De vijf nieuwe verhalen over het leven 'op Zuid' in Rotterdam worden donderdag 17 november om 17 uur gepresenteerd in het Nederlands Fotomuseum aan betrokkenen. Vanaf eind november 2011 zullen de vijf nieuwe verhalen te zien en beluisteren zijn in de installatie Sprekende Beelden in het Fotomuseum.

De verhalenreeks maakt onderdeel uit van programma Cultuurbereik en is gefinancierd door DKC Rotterdam.

5 x op Zuid

Aad Copier (1946) vertelt over zijn leven in het Brabants Dorp. De familie Copier vluchtte na het bombardement naar Den Haag, later kregen ze een woning in het Dorp, alwaar Aad Copier is geboren. Tegenwoordig woont Copier niet meer op Zuid, maar is hij verhuisd naar de suburb Spijkenisse, een groeigemeente (in de huidige termen een Vinexwijk) van Rotterdam.

Josje van der Ploeg (1955) stamt uit een oude boeren/bakkers familie op Charlois. Zij woont nog steeds op de Charloisse Lagedijk. Zij is een klassiek homeopaat en vertelt haar verhaal aan de hand van foto's, die zelfs teruggaan tot 1880.

Diana de Hon (1963) - de jongste van de verhalenvertellers- woonde met haar grootouders en ouders in de buurt van het Afrikaanderplein. Haar verhalen slaan de brug naar de huidige tijd.

Jan Oudenaarden (1943) is een bekend Rotterdamse publicist die altijd op Zuid is blijven wonen. Hij komt uit een arbeidersmilieu, zat op de HBS op het Afrikaanderplein en stuurde later rechten.

Jaap Berkhout (1940) komt uit een buurtje achter de Beijerlandselaan en woont vanaf zijn huwelijk in de wijk Feijenoord.

Deze verhalenreeks over het leven 'op Zuid' is een vervolg op de verhalen die het museum eerder verzamelde samen met zorginstelling Laurens. Toen, in 2008 werd gezocht naar persoonlijke verhalen over de migratietijd van stadsgenoten. Naar aanleiding van foto's uit de eigen collectie vroeg het museum de ouderen hun eigen migratieverhaal met het museum te delen door middel van foto's. De verhalen zijn te bekijken en beluisteren in de verhalentafel in Laurens Zorginstelling en in de installatie Sprekende Beelden in het museum.

Productie Diafragma Films / Joop de Jong

Nederlands Fotomuseum

Wilhelminakade 332

3072 AR Rotterdam

www.nederlandsfotomuseum.nl

Open

di t/m vrij 10 - 17 uur

za en zon 11 - 17 uur

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht