Ingezonden persbericht


Meer huurwoningen in nieuwbouw voor middeninkomens

Bij kleinere nieuwbouwprojecten moet de norm van 30% sociale huurwoningen vervangen worden door 30% 'modale huurwoningen.' Dit stelde D66 Amsterdam vandaag voor in de gemeenteraad, zodat middeninkomens meer mogelijkheden krijgen op de Amsterdamse woningmarkt. In het verleden waren maatregelen vooral gericht op koopwoningen, D66 wil ook meer huurwoningen in dit segment.

D66 zet zich al langer in voor de Amsterdammers met een inkomen tussen ongeveer 33.000 en 47.000 euro bruto per jaar. Deze groep verdient te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en weer te weinig voor een particuliere huurwoning. Daarnaast kan of wil deze groep vaak niet kopen. Daarom stelt D66 voor om bij kleinere nieuwbouwprojecten de norm van 30% sociale huur bij los te laten en in te ruilen voor 30% modale huur.

D66 raadslid Sebastiaan Capel: "Wij willen wij de stad klaar maken voor een 'nieuwe Gouden Eeuw', waarvan de hele stad en inwoners kunnen profiteren. Om dit te bereiken moeten we aan aantal dingen doen. Zo moeten we zorgen voor een woningaanbod dat aansluit bij de woonvraag. Daarom stellen we voor meer huurwoningen te realiseren voor mensen met een modaal inkomen. Mensen die kiezen voor de stad moeten hier ook kunnen wonen."

De sociaal-liberaal benadrukt dat D66 het principe van 'de ongedeelde stad' met dit voorstel niet loslaat. "De ongedeelde stad staat wat ons betreft niet ter discussie. Voor lagere inkomens blijft er genoeg woonruimte en ook genoeg nieuwbouwwoningen. Wij stellen voor om juist bij kleinere projecten in buurten met genoeg sociale huurwoningen, deze nieuwe 'modale huurwoningen' te realiseren. Bij nieuwe wijken als Zeeburgereiland, IJburg en de Zuidas blijven we vasthouden aan een percentage sociale huurwoningen" aldus Capel.

Volgende maand wordt er gestemd over het voorstel tijdens de behandeling van de begroting in de gemeenteraad.