Metaalunie

PERSBERICHT

Nieuwegein, 17 november 2011

Slijpers samen naar Zuid-Duitsland

De Nederlandse Precisie Slijpbedrijven (NPS), een branchegroep van de Koninklijke Metaalunie, organiseerde van 3 tot 4 november voor haar leden een technisch werkbezoek aan twee vooraanstaande slijpmachinefabrikanten in Zuid-Duitsland. Vijftien slijpers werden bij Vollmer Werke in Biberach / Riss en Haas Schleifmaschinen in Trossingen getrakteerd op de nieuwste technologieontwikkelingen op slijpgebied.

Op het hoofdkantoor van Vollmer in Biberach / Riss is het competentiecentrum (TDZ) voor de ontwikkeling en de bouw van slijp- en erodeermachines voor gereedschappen in de hout- en metaalbewerking gevestigd. Na een presentatie over de laatste ontwikkelingen van cirkel-, lint- en freesgereedschappen en het slijpen van PKD-gereedschappen volgde een rondleiding door de enorme productiehallen. De dag werd afgesloten met een bezoek aan het demonstratiecentrum waar alle machines van Vollmer werkend getoond werden. Deze technische demowerkplaats is twee jaar geleden, vanwege het 100-jarige bestaan, van Vollmer gebouwd. De deelnemers konden ter plekke de werking van de machines uitproberen of met de aanwezige experts overleggen over de diverse mogelijkheden. Vollmer biedt een paar keer per jaar een open opleiding voor alle toepassingen en technologieën in het TDZ. Met maximaal zes deelnemers per machine kunnen slijpers vanuit heel Europa de theorie in praktijk brengen. Zo creëert Vollmer d e basis voor werknemers om kennis te maken met de machines en technieken.

Haas Schleifmaschinen
Op 4 november stond voor de slijpers een bezoek bij Haas in Trossingen op het programma. Haas bouwt al ruim 70 jaar universele (rond-)slijpmachines, voor toepassingen variërend van medische apparatuur, versnellingsbakken en vertandingen tot precisie-instrumenten voor de hightech industrie. Naast uiterst nauwkeurig machines biedt Haas een complete oplossing voor alle slijptaken: van simulatiesoftware afgestemd op het werkstuk tot het programmeren van de machines en van het slijpen tot het volledig geautomatiseerd laden en lossen van de slijpmachines.

Na een bedrijfspresentatie over Haas werden de slijpers rondgeleid door het bedrijf waaronder de moderne productiefaciliteit. In de productiehal zagen de deelnemers zien hoe een Haas- slijpmachine werd opgebouwd, met als basis een gegoten frame van composiet tot de opbouw van de spindels en magazijnbeladingen. In de demonstratiehal maakten de Nederlandse ondernemers kennis met de productie van o.a. PKD-frezen, slijptools voor vertandingen en koudevormende hulpmiddelen, het slijpen van medische hulpmiddelen, medische implantaten en onderdelen voor vliegtuigmotoren en turbines.

Nederlandse Precisie Slijpbedrijven

De Metaalunie-branchegroep Nederlandse Precisie Slijpbedrijven bestaat sinds 1998. Met een eigen slijpopleiding bevordert de NPS het kwaliteit- en kennisniveau binnen de precisieslijpsector. Bovendien simuleert de NPS de instroom van jongeren. De NPS organiseert bedrijfsbezoeken en technische netwerkbijeenkomsten en workshops. Met collectieve promotie zet de NPS de leden in binnen- en buitenland op de kaart.