Ingezonden persbericht


VNG Magazine nr. 22 vrijdag 18 november 2011


* Special Werkgeverschap: Het beste uit je mensen halen
* Barneveld topscorer in tevredenheid, vooral dankzij projectenpool.
* Heemstede staat model voor Het Nieuwe Werken. De gemeente ontving de TelewerkJaarprijs.
* Agressie tegen ambtelijke medewerkers - hoe wapen je je ertegen? Een voorbeeld uit de regio Utrecht.
* Gemeenteraden worstelen met hun rol als werkgever van de raadsgriffier.


* Bermmonument meestal gedoogd
De Groningse demograaf Mirjam Klaassens deed onderzoek naar plaatsen waar doden worden herdacht, waaronder de bermmonumenten. Dat zijn tastbare herinneringen aan fatale verkeersongevallen, vooral die waarbij jonge mensen betrokken zijn. Zij bracht er ongeveer vierhonderd in kaart en probeerde gegevens te achterhalen van de slachtoffers, de aard van het ongeval en het monument zelf. Ze zijn formeel illegaal, maar gemeenten gedogen ze.


* Bibliotheken blijven kwaliteit leveren
Ondanks de bezuinigingen op veel openbare bibliotheken blijft de kwaliteit van hun dienstverlening overeind. Dat constateert directeur Gerard van Dijk van de Stichting Certificering Openbare Bibliotheken. Maar de toegankelijkheid van bibliotheken voor invaliden kan hier en daar beter.


* VNG: nu geen herverdeling Gemeentefonds
De meeste gemeenten verwerpen een herverdeling van het Gemeentefonds met ingang van 2013. Ze vinden dat er meer argumenten tegen zijn dan voor. Het kabinet kan beter wachten tot de decentralisaties van de Awbz en Jeugdzorg op de rails staan, schrijft de VNG in een brief aan minister Piet Hein Donner (BZK) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën).


* Donner tegen opheffing van waterschappen
De Tweede Kamer wil de waterschappen afschaffen en de taken onderbrengen bij de provincies. Minister van BZK Piet Hein Donner ziet niets in het plan. Hij wil juist dat de waterschappen nauwer gaan samenwerken met gemeenten.


* Wmo-werkplaatsen voortgezet
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS zet de Wmo-werkplaatsen voort met het oog op de decentralisatie van de begeleiding naar de gemeenten.


* Leers: 'Stop begeleiding minderjarige asielzoekers' Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers wil geen nieuw onderzoek naar de resultaten van het project Perspectief, waarbij sinds 2008 uitgeprocedeerde alleenstaand minderjarige asielzoekers door gemeenten worden begeleid.


* VNG Nieuws
Wijziging Wwb ondoordacht
Ondoordacht en de invoering per 1 januari 2012 is te snel. De VNG vraagt de Eerste Kamer daar niet mee akkoord te gaan. Er komt een meldpunt voor knelpunten. Verder o.a. inVNG Nieuws:

* Kleine gemeenten

* Flexwerken in Lingewaard

* Aanbesteden via TenderNed

* Landelijke groendag

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Politicoloog André Krouwel: D66 pleegt kiezersbedrog in Helmond.
* Dichter en oud-raadslid Manuel Kneepkens over tien jaar partijpolitiek in Rotterdam.
* Burgemeester Henk Zomerdijk van Duiven: behoud stadsregio's. Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 23 verschijnt op 2 december 2011




Ingezonden persbericht