Ingezonden persbericht


Voormalig gevangeniscomplex aan de Noordsingel te Rotterdam transformeert naar aantrekkelijk leefgebied

Rotterdam, 17 november 2011
In aanwezigheid van pers en genodigden heeft de Ontwikkelcombinatie Tuin van Noord - een samenwerking van BAM Woningbouw Rotterdam en HD Projectrealisatie - vanmorgen in het voormalige Gerechtsgebouw aan de Noordsingel haar winnende plan voor de herontwikkeling van het Noordsingelcomplex gepresenteerd.

De 'Noordsingel' is een uniek complex in de stad Rotterdam en in de geschiedenis van het gevangeniswezen in Nederland. Kenmerkend voor het gebied, verrassend ruim in afmetingen en openheid, is de markante bebouwing en intrigerende geschiedenis. Deze elementen bieden een unieke kans om een nieuw stuk stad met een sterk en eigen karakter toe te voegen aan het dicht bebouwde Oude Noorden.

Tijdens de bijeenkomst gaf wethouder Hamit Karakas aan dat de herontwikkeling van het Noordsingelcomplex een belangrijke bijdrage levert aan de kwalitatief goede invulling van het Oude Noorden. Harlow Brummerloo, voorzitter deelraad van de deelgemeente Noord, kon melden dat de bewoners uit het gebied het plan zeer enthousiast hebben ontvangen.

Het plan
De ontwikkelcombinatie heeft voor ogen om de gevangenismuren te doorbreken, dit is symbolisch voor de herontwikkeling van het Noordsingelcomplex. Er worden nieuwe functies toegevoegd, terwijl de monumentale en karakteristieke kenmerken van de voormalige gevangenis worden behouden. Door nieuwe enthousiaste bewoners te trekken, wordt een aantrekkelijk leefgebied gecreëerd, waar gewoond en gewerkt wordt en waar men zich kan ontspannen in een nieuwe stadstuin. Een transformatie van een gesloten en sobere omgeving, waar men niet vrijwillig verblijft, naar een open, groene en uitnodigende 'Tuin van Noord' die mensen met elkaar verbindt.

Planning
In 2012 zal het ontwerp verder worden uitgewerkt en zal het programma worden ingevuld. In 2013 wordt het bestemmingsplan in overleg met de gemeente gewijzigd naar het winnende plan. De bouwaanvraag en start verkoop vindt plaats in 2013. In januari 2014 zal de feitelijke levering plaatsvinden en daarna kan gestart worden met de bouw. Er zal sprake zijn van een gefaseerde uitvoering. Vermoedelijke oplevering is bij een continu proces mogelijk in 2016.

Noot voor de redactie,