Ingezonden persbericht

Nederlandse Java community verdeeld over toekomst Java Onderzoek Finalist: Slechts helft Java-ontwikkelaars heeft door Oracle vertrouwen in toekomst Java

Rotterdam, 17 november 2011 - Iets meer dan de helft (54%) van de Java-ontwikkelaars antwoordt positief op de vraag of zij sinds de overname van Sun Microsystems door Oracle meer vertrouwen hebben in de ontwikkeling van Java. Dat blijkt uit een rondgang van ICT-dienstverlener Finalist tijdens J-Fall 2011, een jaarlijks evenement voor kennisdeling onder Java-ontwikkelaars in Nederland, dat begin november plaatsvond. De beurs werd bezocht door meer dan duizend Java-ontwikkelaars, waarvan er 115 deelnamen aan de survey.

Finalist, dat zelf veertig Java-specialisten in dienst heeft, ontwikkelde voor het evenement een mobiele website waar de deelnemers een survey konden invullen over de toekomst van Java. Java blijft volgens een ruime meerderheid (70%) de belangrijkste programmeertaal de komende vijf jaar, op ruime achterstand gevolgd door Scala (10%) en Javascript/Coffeescript (5%). Uit het survey bleek eveneens dat driekwart (75%) van de respondenten Android verkiest boven iOS.

"Java is met kop en schouders nog steeds het belangrijkste platform voor solide back-end systemen," zegt Okke van 't Verlaat, Technisch Directeur bij Finalist. "In een complex ICT-landschap biedt het overduidelijk voordelen als het gaat om integratie en berichtuitwisseling. De programmeertaal zelf echter wordt op haar eigen platform op dit moment voorbijgestreefd door nieuwe initiatieven zoals Scala en Clojure. Finalist juicht deze ontwikkeling toe omdat dit het vastroesten van het Java-platform voorkomt."

NoSQL
Over het gebruik van niet-relationele databases voor de opslag van gegevens, de zogenoemde NoSQL-databases, lopen de meningen uiteen. De helft van de respondenten meent dat dit de toekomst wordt voor dataopslag (50%). Een even zo groot deel is nog niet overtuigd van het relatief nieuwe principe.

"De respondenten weerspiegelen daarmee de omkeer van Oracle, dat eerst niets zag in NoSQL, maar hier nu toch producten voor ontwikkelt," zegt Okke van 't Verlaat. "Het inzetten van NoSQL kan IT-oplossingen drastisch versimpelen. Tevens sluit het goed aan bij de huidige trend om meer en meer gebruik te maken van cloud computing."

Over Finalist
Finalist ondersteunt en begeleidt sinds 1988 organisaties met ICT-consultancy, implementatieprojecten en applicatiebeheer. Het bedrijf is gespecialiseerd in open source, open standaarden en de programmeertalen Java, PHP en Ruby. Finalist creëert begrip, inzicht en openheid tussen organisaties en hun belangengroepen. De ICT-producten en diensten van Finalist maken een intensere samenwerking tussen organisaties mogelijk. Dit doet het bedrijf door middel van drie specialismen: Enterprise Content Management, Data Visualisatie en Integratie & Ontwikkeling. Dankzij de ruime ervaring en passie voor softwareontwikkeling heeft Finalist kennis van de nieuwste technologie en kan het deze met een duidelijke visie snel en zorgvuldig inzetten. In Nederland werkt Finalist met zestig medewerkers, verdeeld over kantoren in Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven. Kijk voor meer informatie op www.finalist.nl.



Ingezonden persbericht