Zet ontwikkelt Persoonlijke Ervaringen Dossier


Mijn ziekte, mijn verhaal. Ziek zijn, is veel meer dan het hebben van een ziektebeeld. Daarom ontwikkelde Zet een applicatie op de Zet-website waarop cliënten en patiënten hun persoonlijke ervaringendossier kunnen bewaren: Mijn ziekte, mijn verhaal.

Tilburg, 20111202 -- Aan het medisch patiëntendossier ontbreekt tot nu toe een essentieel onderdeel: het persoonlijke verhaal van de patiënt zelf. Dit verhaal kan nuttig zijn bij het bezoek aan een arts of een hulpverlener zoals een maatschappelijk werker of een indicatiesteller. Ook mantelzorgers hebben hun eigen ervaringenverhaal. In de praktijk blijkt dat hun ervaringen een belangrijk aspect zijn bij de hulp- en dienstverlening.

Privacy gewaarborgd

In ‘ Mijn ziekte, mijn verhaal’ staan alle relevante gegevens. Deze zijn met een password toegankelijk voor derden, maar pas nadat de patiënt daar toestemming voor heeft gegeven. Daardoor is de privacy gewaarborgd. Bij elk contact met een zorgaanbieder of hulpverlener zijn deze gegevens eenvoudig in te zien. Zo hoeven patiënten niet steeds opnieuw hun verhaal te doen met de kans informatie vergeten te vermelden.

 Goed voorbereid

Sinds 2000 lijdt Michael (47) aan een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Daardoor ‘schieten zijn gedachten vaak van links naar rechts.’ Hij kwam in het medische circuit terecht en onderging speciale onderzoeken in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Om een gesprek met de specialist zelfstandig te kunnen voeren, bereidde hij zich goed voor. Hij stelde daarom een persoonlijk ervaringen dossier op. Daarin stonden zijn personalia, medisch verleden, zijn klachtenpatroon en de vragen die hij wilde stellen. Daardoor bleef hij beter bij de les en stelde hij de vragen die hij wilde stellen. Dit gaf hem een gevoel van zelfstandigheid. Voorheen moest hij iemand meenemen om het gesprek te structureren. Dat hoefde nu niet meer. De reactie van de specialist was positief: hij kreeg een compliment dat hij zich zo goed had voorbereid!

 Voordelen

De voordelen van ‘Mijn ziekte, mijn verhaal’ op een rij:

  • volledige informatie voor de hulpverlener;

  • tijdwinst in het zorgmoment;

  • zorgvragers en mantelzorgers hoeven niet steeds opnieuw hun verhaal te doen;

  • voorkomt dat zorgvragers en mantelzorgers informatie vergeten tijdens het zorgmoment;

  • het samenstellen en schrijven van ervaringen kan meewerken aan het verwerkings- en acceptatieproces.


Zet is het centrum voor maatschappelijke ontwikkeling in Brabant. Zet adviseert, vernieuwt en ondersteunt de sociale infrastructuur in Noord Brabant. De expertise ligt bij vraagstukken op gebied van wonen, welzijn en zorg.
Zet biedt zicht op maatschappelijke ontwikkeling en brengt partijen samen die zich inzetten voor een samenleving waarin iedereen meetelt, ongeacht leeftijd of beperkingen.