Halt Nederland - 15 november 2011

Vuurwerkcampagne 2011

Oordelen en keuzes maken

www.Vuurwerktribunaal.nl is de site waarmee Halt dit jaar jongeren uit het voortgezet onderwijs aanspreekt over de regels rondom vuurwerk. Op www.vuurwerktribunaal.nl worden jongeren uitgedaagd: hoe streng straf jij? De meest fanatieke 'vuurwerkrechters' kunnen daarbij een survivaldag met hun beste vrienden winnen. Voor het basisonderwijs is de site www.Vuurpeil.nl ontwikkeld. Basisschoolleerlingen krijgen vragen voorgelegd over vuurwerk: spannend of eng? Stoer of irritant? Gaaf en geweldig of vies? Keuzes maken stimuleert kinderen om na te denken, een mening te vormen en het waarom van de regels te leren.

Jaarlijks bereikt Halt zo'n 450.000 jongeren met voorlichtingsactiviteiten rondom vuurwerk: leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Halt wijst jongeren op de regels rondom vuurwerk: wanneer mag je vuurwerk afsteken en welk vuurwerk? En, niet onbelangrijk, zorg dat het leuk blijft: dat je geen overlast veroorzaakt en dat er geen dingen sneuvelen.

Vuurwerktribunaal: Hoe streng straf jij?
Voor het middelbaar onderwijs is dit jaar een nieuwe weg ingeslagen. Daarvoor heeft Halt Coen Jeugdcommunicatie uit Veenendaal ingeschakeld. Jongeren is gevraagd wat er zo leuk is aan illegaal vuurwerk en aan vuurwerkoverlast. Deze gesprekken lieten zien dat middelbare scholieren over het algemeen de regels kennen en zich daar ook wel aan willen houden, áls zij weten waarom: wat zijn de effecten als zij dat niet doen. Nog geen 10% van de ondervraagde jongeren realiseert zich dat ze met vuurwerkoverlast ook anderen duperen.
Het Vuurwerktribunaal sluit aan op deze uitkomsten: in tien strafzaken krijgen jongeren inzicht in de lichamelijke, mentale en financiële schade bij slachtoffers van 'vuurwerkgeweld'. Jongeren bepalen zelf hoe ze straffen. Zo zien ze niet alleen wat wel en niet mag, maar ook waaróm het niet mag. Via Hyves en Facebook kunnen profielen worden gedeeld en kunnen jongeren zien hoe streng hun vrienden straffen. Hoe meer je deelt, hoe groter de kans op de hoofdprijs: een survivaldag voor drie vrienden. De site wordt ondersteund door een postercampagne en natuurlijk de voorlichtingslessen van Halt op middelbare scholen in heel Nederland.

Basisonderwijs: Wat vind jij van vuurwerk?
Voor de basisscholen is ook een interactieve voorlichtingscampagne ontwikkeld. Ook deze richt zich op keuzes maken, effecten leren kennen en een oordeel vormen. Behalve de website www.Vuurpeil.nl is er ook een lesboekje dat het thema vuurwerk benadert vanuit dilemma's en er is een poster.

Illegaal vuurwerk
In beide campagnes komt illegaal vuurwerk ruimschoots aan bod. Illegaal vuurwerk zorgt voor veel ongelukken en overlast en het staat daarom hoog op de agenda. Halt verspreidt dit jaar een poster onder de vuurwerkverkooppunten waarop de volgens jongeren belangrijkste regels staan voor het afsteken van vuurwerk.

In de bijlage vindt u de posters en het boekje voor het basisonderwijs. De beide sites - www.vuurwerktribunaal.nl / www.vuurpeil.nl - kunt u rechtstreeks openen of via www.Halt.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van Halt Nederland. Ook als u geïnteresseerd bent in het bijwonen van een vuurwerkvoorlichting of de eerste Halt-straffen voor vuurwerk wilt , kunt u terecht op telefoonnummer 071 750 21 00 / 06 234 20422.

Halt levert een bijdrage aan de preventie en bestrijding van veelvoorkomende jeugdcriminaliteit bij jongeren van 12 tot 18 jaar. Van de gemiddeld 50.000 jongeren per jaar die door de politie aangehouden worden, gaan er zo'n 18.000 naar een Halt-bureau voor een Halt-afdoening.. Halt Nederland is de landelijke organisatie van de Halt-sector en ondersteunt het werk van de Haltbureaus, in samenspraak met relevante (keten)partners. Deze ondersteuning bestaat onder andere uit dienstverlening, belangenbehartiging en beleidsontwikkeling en -onderzoek. Halt ontvangt subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
In 2010 zijn bijna 2.700 jongeren naar Halt verwezen voor een vuurwerkdelict.




Ingezonden persbericht