Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
126 Vragen van de heer T.W.schipper
(ingekomen 14 oktober 2011 en antwoorden verzonden door het college op 17 november 2011)

Vervolgvragen inzake toegankelijkheid openbare ruimte Pearsonlaan e.o.

In mei en juni 2011 stelde de SP vragen over het onderhoud van de openbare ruimte aan de Pearsonlaan in Kanaleneiland Noord Noord. Eén van de onderwerpen daarbij was de toegankelijkheid van de doorgaande voetpaden tussen Pearsonlaan en van Heuven Goedhartlaan voor mensen met een beperking, tijdens de bouw van de eengezinswoningen naast de zogenaamde 'Koopmanflat'.

Naar aanleiding van die vragen is destijds een alternatieve doorgang gemaakt door de bouwer, Novubouw.

Novubouw is op 20 september 2011 failliet verklaard. De bouw van de onaffe eengezinswoningen ligt stil, de bouwketen en het bouwmateriaal zijn verwijderd, de alternatieve doorgang is dichtgemaakt. Wel staan er nog altijd hekken in de doorgangen (zie foto's) en zijn de trottoirs op diverse plekken niet toegankelijk voor mensen met een scootmobiel of rolstoel. Hierdoor is deze situatie terug op het slechte niveau van april 2011.

Gezien de eerdere ergernis en onrust in de buurt hierover zou ik de volgende vragen zou ik graag met spoed beantwoord zien:


1. Is het college op de hoogte van het faillissement van Novubouw?

Ja, het college is van het faillissement van Novubouw op de hoogte.


2. Wat zijn de gevolgen van dit faillissement voor de afbouw en ingebruikname van de eengezinswoningen naast de Koopmanflat?

Door het faillissement vertraagt de afbouw en ingebruikname van de eengezinswoningen naast de Koopmanflat. De ontwikkelaar is, na overleg met de curator van Novu Bouw, op zoek naar een nieuwe aannemer die de woningen gaat afbouwen. De oplevering stond aanvankelijk gepland voor medio november. De ontwikkelaar hoopt de vertraging te beperken, maar schat in dat de vertraging minimaal ca. 3 maanden is (ijs en weder dienende). Vanuit de gemeente is er verscherpt toezicht op het bouwterrein o.a. door de straatcoaches.


3. Heeft dit faillissement ook gevolgen voor de oplevering en ingebruikname van de Koopmanflat en zo ja, welke?

Het faillissement heeft geen gevolgen voor de oplevering en ingebruikname van de Koopmanflat. De Koopman is opgeleverd en de eerste bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen in de woningen. Van de 45 appartementen worden 40 betrokken door huidige bewoners uit Kanaleneiland Noord Noord, 4 bewoners zijn afkomstig uit de As Kanaleneiland en één uit Transwijk.

De inrichting van de openbare ruimte rond de Koopmanflat en de eengezinswoningen vertraagt door het faillissement van Novubouw omdat dit in één keer aangepakt wordt als zowel de eengezinswoningen als de Koopman gereed zijn. Start van de werkzaamheden volgt zo spoedig mogelijk na oplevering van de eengezinswoningen.


4. Is het college het met de SP eens dat de doorgangen tussen Pearsonlaan en van Heuven Goedhartlaan in de nu ontstane situatie wederom ontoegankelijk zijn voor mensen met een beperking?

Het College is het met de SP eens dat de doorgangen tussen de Pearsonlaan en de van Heuven Goedhartlaan niet optimaal toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. De doorgangen aan de zijkant van het gebied, tussen de achterkanten van de woningen en de eengezinswoningen in aanbouw (zoals gefotografeerd als bijlage bij de raadsvragen) zijn wel toegankelijk, maar smal. De doorgang in het midden van het gebied, langs het appartementencomplex de Koopman heeft een te hoog trottoir voor mensen met een beperking.


5. Wat gaat het college doen om dit te verhelpen?

Het hoge trottoir bij het appartementencomplex de Koopman is inmiddels aangepast waarbij het trottoir afloopt richting rijweg. Met deze aanpassing is het gebied tussen de van Heuven Goedhartlaan en de Pearsonlaan ook tijdens de afbouw van de eengezinswoningen goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Deze toegankelijkheid zal op korte termijn getoetst worden door of namens het Solgu.

---- --