Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 17 november 2011



College vraagt raad om doorgang Centrumplan de Wijk


Het college van b&w investeert in de Wijk en wil het dorp leefbaar houden, aantrekkelijk om in te winkelen en goed om in te ondernemen. Hoe dat het beste kan, legt de gemeente vast in een Centrumplan. De raad beoordeelt 24 november 2011 de voortgang.


Het Centrumplan

Het Centrumplan combineert en omvat eerdere plannen, zoals de plannen rond parkeerplaatsen in het centrum, de voormalige schoollocatie De Horst en het Holwortelplein. Het college vraagt de raad een besluit te nemen over de ruimtelijk economische verkenning voor het centrum, een ruimtelijke visie voor het centrum en een eerste schetsontwerp voor de Horstlocatie. Het college vraagt tevens te mogen starten met de ontwerp- en voorbereidingsfase voor de Horstlocatie en de volgende fase voor de Dorpsstraat.

Klankbordgroep 

Om er blijvend voor te zorgen dat wensen en behoeftes van ondernemers en bewoners terug te vinden zijn in het plan, denkt een klankbordgroep actief mee. De klankbordgroep bestaat uit een vertegenwoordiging van Belangenvereniging de Wijk e.o., ondernemers en omwonenden. Daarnaast zijn ondernemers betrokken die in het centrumgebied initiatieven willen ontplooien. Samen met de klankbordgroep kijkt de gemeente naar wat beter kan en hoe de toekomst van de Wijk eruit zou kunnen zien.

Participatie
Daarnaast is er een informatieavond georganiseerd om alle inwoners van de Wijk in staat te stellen een reactie op de plannen te geven. De sfeer tijdens de inloopbijeenkomst was, met ruim honderd bezoekers, positief. Naar aanleiding van de reacties over verkeer en bereikbaarheid is een quickscan verkeer uitgevoerd. De resultaten zijn verwerkt in het raadsvoorstel. Het college vraagt de raad ook in te stemmen met de tijdelijke ontsluiting van de Horstlocatie in de bouwfase via de Briëtweg. Het bouwverkeer zal naar schatting één jaar duren. Aanleiding hiervoor is het behoud van zoveel mogelijk parkeerplaatsen tijdens de bouwfase.

Planning

Wanneer de raad instemt met het voorstel, wordt begonnen met het beeldkwaliteitsplan, de verkeersvisie en het vervolgoverleg met de klankbordgroep. Ook het bestemmingsplan, de ontwerpfase voor de Horstlocatie en het gesprek over mogelijke aanpassingen van de Dorpsstraat worden opgepakt. Geschat wordt dat begin 2013 het besluit wordt genomen om de voorbereidingsfase voor de uitvoering aan te vangen, waarna naar verwachting medio 2013 de uitvoeringsfase start.





Gemeente De Wolden