Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 17 november 2011



College legt accommodatiebeleid voor aan raad De Wolden


Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Wolden heeft ingestemd met de conceptnota 'Integraal Maatschappelijk Accommodatiebeleid'. Dit beleid zorgt ervoor dat accommodaties zo efficiënt mogelijk gebruikt worden en waar mogelijk meerdere functies vervullen. Doel is de leefbaarheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken.



Van sportaccommodaties tot musea
De gemeente De Wolden beschikt, verdeeld over haar 17 dorpen, over ruim 90 maatschappelijke accommodaties. Dit zijn onder meer sportaccommodaties, basisscholen, dorpshuizen welzijnscentra, peuterspeelzalen, bibliotheken, speeltuinen en musea. Wethouder Liesbeth Koster: "We willen dat er in iedere kern een ontmoetingsruimte is in de vorm van een school, café of dorpshuis."

Particulier initiatief
Naast kaders over vraag en aanbod per dorp, geeft de nota duidelijkheid over de taak en rol van de gemeente ten aanzien van het realiseren, beheren, exploiteren en in eigendom hebben van de accommodaties. De gemeente laat de realisatie, exploitatie en instandhouding van maatschappelijke accommodaties zoveel mogelijk over aan het particuliere initiatief.

Samen met inwoners
De nota is mede tot stand gekomen met de inbreng van de vele gebruikers van maatschappelijke accommodaties. Met een schriftelijke enquête en door individuele interviews zijn de meningen en wensen van gebruikers geïnventariseerd.




Verdere procedure

De raad bespreekt op 24 november de conceptnota 'Maatschappelijk Accommodatiebeleid'. Op 22 december 2011 staat de nota  besluitvormend op de agenda van de raad. Belanghebbenden uit de gemeente De Wolden kunnen van 8 november tot en met 4 december 2011 schriftelijk reageren op het concept'. De Beleidsnota is te downloaden via dewolden.nl.