Medisch Centrum Alkmaar

17 november 2011

40 jaar schisisteam Medisch Centrum Alkmaar

Het schisisteam van Medisch Centrum Alkmaar (MCA) bestaat 40 jaar. "In 1971 zijn in MCA de behandelaars van schisispatiënten gaan samenwerken. We waren een van de eersten in Nederland die kinderen met een aangeboren bovenlip-, kaak- en of gehemeltespleet in een multidisciplinair team behandelden", zegt orthodontist en voorzitter van het schisisteam Gem Kramer.

optimaal behandelplan
De meerwaarde van het werken in een multidisciplinair team is dat iedere specialist vanuit zijn expertise het beste behandelplan maakt. Kramer: "Door deze samen te voegen komen we op een efficiënte, patiëntvriendelijke manier tot een optimaal behandelplan."

ideale moment groeifase
Vroeger dachten specialisten dat de gehele schisis zo snel mogelijk moest worden gesloten. "Maar daardoor vond een operatie niet altijd op het meest ideale moment in de groeifase van het kind plaats", zegt Kramer. "Tegenwoordig wordt daartoe niet per definitie besloten, omdat je voor het mooiste resultaat soms beter kunt wachten tot een later moment in de groei. Dat is inmiddels uit diverse onderzoekscijfers gebleken."

nieuwe ontwikkelingen
Het schisisteam volgt volgens de voorzitter alle nieuwe ontwikkelingen op de voet. "De behandeling van schisis in MCA is dan ook 'state of the art'." De term state of the art is een uitdrukking voor de huidige stand van zaken, van technologie of kennis. Het is het hoogste niveau van ontwikkeling, dat op een bepaald tijdstip is bereikt.