Siemens

Persbericht

NL E/20111117/472

Den Haag, donderdag 17 november 2011

Oplevering Enecogen STEG-centrale door Siemens eerder dan gepland

Siemens Energy heeft de Enecogen STEG-centrale in Rotterdam officieel overgedragen aan de joint venture van het Nederlandse energiebedrijf Eneco Energie en de Deense energieleverancier Dong Energy. Na een bouwperiode van slechts dertig maanden was de elektriciteitscentrale, die een capaciteit heeft van zon 870 megawatt (MW), eind oktober gereed. Dat was bijna drie weken eerder dan gepland. Siemens heeft een lange termijn onderhoudsovereenkomst getekend voor een termijn van vijftien jaar. Met een rendement van ruim 59,5 procent, maximale flexibiliteit en lage NOx-emissie¬waarden zal de centrale milieuvriendelijke elektriciteit leveren aan meer dan twee miljoen Nederlandse huishoudens.

De gasgestookte Enecogen STEG-centrale is gesitueerd in het Rotterdamse industrie- en havengebied Europoort. De centrale bestaat uit twee éénassige units (z.g. single shaft techniek) en haalt een rendement dat ruim boven de 59,5 procent uitkomt. Daarmee is de CO2uitstoot van de centrale ook veel geringer. De units van de centrale zijn berekend op 290 starts per jaar en bereiken na circa 50 minuten hun maximale vermogen. In combinatie met CO2-vrije windturbines, waarvan de capaciteit al naar gelang de windkracht fluctueert, kan de centrale de vereiste capaciteit snel compenseren. Deze nieuwe elektriciteitscentrale laat op indrukwekkende wijze zien hoe een gegarandeerd elektriciteitsaanbod, efficiënt bedrijf en milieuvriendelijkheid nog steeds hand in hand kunnen gaan, ook bij de moeilijke omstandigheden in een concurrerende markt als de Nederlandse, aldus, aldus Bernard Fortuyn, Country Sector Lead Energy en lid van de Raad van Bestuur van Siemens Nederland.

De Enecogen-centrale bestaat uit twee z.g. single shaft units, waarbij de hoofdcomponenten op één as zijn aangebracht. Siemens heeft de centrale als turnkey project gerealiseerd en leverde twee SGT5-4000F gasturbines, twee SST5-5000 stoomturbines, twee waterstofgekoelde generatoren en de complete elektrische en SPPA-T3000 I&C uitrusting. Daarnaast sloot de onderneming voor deze componenten een overeenkomst voor het langjarig onderhoud af.

Hoogefficiënte STEG-centrales maken deel uit van Siemens milieuportfolio, waarmee de onderneming in het boekjaar 2010 een omzet van circa EUR 28 miljard realiseerde. Daarmee is Siemens s werelds grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie. Klanten hebben met producten en oplossingen uit dit portfolio in dezelfde periode 270 miljoen ton minder kooldioxide (CO2) uitgestoten. Deze besparing komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van Hongkong, Londen, New York, Tokio, Delhi en Singapore samen.

De Siemens-sector Energy is wereldwijd de grootste aanbieder van een compleet spectrum van producten, diensten en oplossingen voor energieopwekking in thermische elektriciteitscentrales en het gebruik van duurzame energie, transport in elektriciteitsnetten en voor de winning, de conversie en het transport van olie en gas. In boekjaar 2011 (ultimo 30 september) realiseerde de sector Energy een omzet van circa EUR 27,6 miljard, een orderontvangst van in totaal ruim EUR 34,8 miljard en een winst na belasting van ruim EUR 4,1 miljard. Op 30 september 2011 had de sector Energy meer dan 97.000 medewerkers in dienst.
Meer informatie vindt u op: www.siemens.com/energy.