Rijksvoorlichtingsdienst

Koningin aanwezig bij Jubileumbijeenkomst 85 jaar Reumafonds

RVD, 3 oktober 2011, nr. 256

Hare Majesteit de Koningin woont op vrijdag 18 november 2011 in de Ridderzaal in Den Haag de Jubileumbijeenkomst bij van het Reumafonds. Het Reumafonds bestaat 85 jaar. De Koningin is sinds 1980 beschermvrouwe van het fonds.

Tijdens de jubileumbijeenkomst wordt onder anderen gesproken door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw drs. E.I. Schippers. Daarnaast zullen wetenschappers de laatste ontwikkelingen toelichten met betrekking tot behandeling van reuma en artrose. Anita Witzier, sinds 10 jaar ambassadeur van het Reumafonds, presenteert de bijeenkomst. Tevens wordt voor de achtste keer de Reumafonds Support Award uitgereikt door juryvoorzitter dr. Alexander Rinnooy Kan. Met de Support Award prijst het Reumafonds werkgevers en werknemers die een collega met reuma ondersteunen en wordt de aandacht gevestigd op het belang van openheid over reuma op de werkvloer.

Ruim 2 miljoen mensen in Nederland leven met reuma of artrose. De meerderheid van deze mensen is jonger dan 65 jaar. Al 85 jaar zet het Reumafonds zich in voor de bestrijding van reuma, het geven van voorlichting en het behartigen van de belangen van mensen met reuma en artrose. Ruim 60% van de inkomsten van het fonds is bestemd voor de financiering van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Dit heeft onder andere al geleid tot verbeterde behandelingen waardoor er minder pijn en stijfheid optreedt en er minder zichtbare gevolgen zijn zoals vergroeiingen en het gebruik van een rolstoel. Zolang reuma nog niet te genezen is, blijft het Reumafonds zich inzetten om verder onderzoek naar de oorzaak en voorkomen van reuma te bevorderen.