Universiteit van Tilburg



Vrijdag 18 november

''Van harem tot fitna''

Debat over de Islam

Er waart een spook door Europa. Dit keer niet het communistisch spook, maar het spook van de islam. Dat zegt de politicus Geert Wilders op 2 oktober 2010 in Berlijn. Wilders spreekt van een 'derde invasie', waar geen zwaard aan te pas komt, maar wel immigratie en de baarmoeder.

In het actuele en zwaar gepolitiseerde debat spelen 'beelden' over de islam uit het verleden een belangrijke rol. De beeldvorming over de Islam in Nederland is onderwerp van historisch onderzoek aan School of Catholic Theology / Faculteit Katholieke Theologie. Aanleiding voor het debat over de Islam is de presentatie van het boek van Marcel Poorthuis en Theo Salemink `Van harem tot fitna' , dat verschijnt bij uitgeverij Valkhof Pers. Dit boek geeft voor het eerst een omvattend overzicht van 150 jaar beeldvorming over de islam in Nederland dwars door de hele samenleving. De boekpresentatie is aanleiding voor een politiek en theologisch debat rond twee actuele vragen. Is het politiek anti-islamisme een gevaar? En: Loopt de Christelijke dialoog met de Islam op zijn einde? Het eerste exemplaar van het boek wordt tijdens deze bijeenkomst aangeboden.

Aanmelden kan via dit online registratieformulier.

Lees hier verder voor meer informatie over het debat.

Lees hieronder verder voor een gedetailleerd programma en praktische informatie.

Programma

13.30 uur Opening door Patrick Nederkoorn (moderator) 13.40 uur dr. Theo Salemink (Tilburg University) Is het politiek anti-islamisme een gevaar?
Recycling van oude beelden en creatie van nieuwe beelden 14.10 uur co-referaat (inleider wordt nog bekend gemaakt) 14.30 uur eerste debatronde met de zaal
14.50 uur pauze
15.20 uur prof. dr. Marcel Poorthuis (Tilburg University) Loopt de christelijke dialoog met de islam op zijn einde? Over gedeelde waarheid, rangorde en exclusiviteit in anderhalve eeuw geschiedenis
15.50 uur co-referaat door prof.dr. Bernard Reitsma (VU Amsterdam) Protestantse visie op de islam
16.05 uur co-referaat door dr. Abdelilah Ljamai (Universiteit van Humanistiek)
Islamitische visie op de dialoog
16.20 uur tweede debatronde met de zaal
16.40 uur Boekpresentatie
De eerste exemplaren van het boek Van harem tot fitna worden gepresenteerd door de uitgever Valkhof Pers Nijmegen. 17.00 uur Receptie en boekverkoop (met korting)

Praktische informatie

Plaats: De Uithof,Universiteitsbibliotheek, Boothzaal, Heidelberglaan 3, Utrecht
Kosten voor deelname EUR 15; studenten gratis Aanmelding: Opgave via dit online registratieformulier.
Voor meer info: Secretariaat School of Catholic Theology Bel: 013 466 3800 of mail naar bureaufkt@uvt.nl