Rijksvoorlichtingsdienst

Prins van Oranje en Prinses Màxima bij première 'The Sound of the Bandoneón'

RVD, 25 oktober 2011, nr. 280

Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden wonen vrijdagavond 18 november 2011 de wereldpremière bij van de Nederlandse documentaire 'The Sound of the Bandoneón' van Jiska Rickels tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) in het Tuschinski Theater in Amsterdam. De film is een portret van het Argentijnse muziekinstrument de bandoneon.

In Argentinië dreigt de bandoneon in de vergetelheid te raken. Oude muziekinstrumenten vergaan en er worden nog weinig nieuwe bandoneons gemaakt. De film laat de strijd zien om het instrument levend te houden. Eén van de bekendste bandoneonspelers van Argentinië, Néstor Marconi, wordt gevolgd tijdens de repetities en concerten in Buenos Aires, net als Daniel Vedia die lesgeeft aan arme studenten op het platteland van Argentinië. Daniel Vedia is aanwezig bij de première en speelt na afloop op de bandoneon.

De 24e editie van het IFDA vindt plaats van 16 tot en met 27 november. In deze periode worden bijna 340 (internationale) documentaires vertoond. Daarnaast kunnen bezoekers talkshows bijwonen en kennismaken met nieuwe vormen van documentaire maken. Ook worden diverse competities gehouden. De première van The sound of the Bandoneon is de start van het Nederlandse competitieprogramma van IDFA.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed