KRO

KRO's Goudmijn: Brave burgers op duister pad

Uitzenddatum: 18/11/2011

Ze zijn getrouwd, hebben kinderen en respectabele en verantwoordelijke banen als jurist, bankier of docent. Maar 's avonds gaan ze de straat op om de wereld mooier te maken. Wat bezielt deze volwassenen om illegale graffiti te maken? In KRO's Goudmijn op vrijdag 18 november (19.20 uur, Ned.2) wordt voor het eerst en exclusief het mysterie achter Kamp Seedorf onthult: een club volwassenen die op de gekste plekken in Almere en Amsterdam opvallende graffiti afbeeldingen achterlaten. Goudmijn onthult het geheim achter deze brave burgers op duister pad. Zoals wie er achter het vreemde naambordje Empire- Strikes-Backstraat schuilt en achter de beelden van voetballer Clarence Seedorf en Andre Hazes. Kijken dus!

Sieta van den Bosch krijgt in 2003 last van smetvrees. Deze dwangmatige stoornis loopt zo uit de hand dat ze op haar dieptepunt wel zestig keer per dag haar handen wast en niet meer de straat op durft. Bloemen worden grondig gewassen voor ze in de vaas kunnen en ze durft ze alleen met boterhamzakjes om haar handen aan te pakken. Ze zoekt hulp bij drie psychologen maar zonder effect. Pas als ze in aanraking komt met een ervaringsdeskundige lukt het haar langzaam om van haar angst af te komen. Inmiddels kan Sieta zelfs weer vieze paardenstallen uitmesten en helpt ze zelf als ervaringsdeskundige mensen met een dwangstoornis.

In het kader van De Maand van de Spiritualiteit met als thema `Leef je ideaal' in deze uitzending ook het verhaal van Ymke en Emile die in 2005 met hun baby naar Brazilië vertrekken om hun droom te verwezenlijken: een eigen Bed and Breakfast! Na een paar maanden beseffen ze dat ze in Zuid-Amerika toch niet gelukkig gaan worden. Ze nemen een moeilijke beslissing en keren terug naar Nederland. Ze denken nog even aan Frankrijk maar Ymke beseft steeds meer dat ze eigenlijk niet weg wil uit Nederland. Maar hun droom blijft. Sinds 3 jaar hebben ze toch hun droom gerealiseerd, gewoon in Nederland met een bijzonder B&B.

KRO's Goudmijn, een schat aan waargebeurde verhalen: elke vrijdagavond (19.20u) op Nederland 2 en elke vrijdagmiddag (14.00u) op Radio 5 Nostalgia. Kijk ook op www.kro.nl/goudmijn

Programma

KRO's Goudmijn

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: