Gemeente Ede

woensdag, 2 november 2011

Feestelijke opening twee nieuwe Klompenpaden

info@ede.nl

Op vrijdag 18 november vindt op Camping het Binnenland de opening plaats van twee nieuwe Klompenpaden. Het Harsloërpad en Breukerengpad zijn respectievelijk het 38e en 39e klompenpad in Nederland.

Wethouder Roel Kremers van de Gemeente Ede en directeur Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland openen de beide paden met een onthulling van het startpaneel. Circus Klomp zorgt voor een spectaculaire omlijsting en na de opening kan er meteen gewandeld worden op de kersverse Klompenpaden.

Iedereen is om 13:30 uur welkom op de Zwartesteeg 1 in Bennekom. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Er zijn al 6 Klompenpaden in de gemeente Ede en het Harsloërpad en Breukerengpad zijn daar een mooie aanvulling op. Het Harsloërpad is 13 km lang en loopt door het Binnenveld en toont het afwisselende buitengebied met blauwgrasland, weidevogels en eeuwenoude beekjes. Het Breukerengpad is 5,5 km lang en verbindt het netwerk van wandelpaden tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe en loopt over landgoed Hoekelum en De Hoeven, een gevarieerd landschap met zeer oude houtwallen.
De gemeente Ede stimuleert de aanleg van Klompenpaden omdat deze het buitengebied toegankelijk en beleefbaar maken.

Nog meer feest

Naast de opening van de twee Klompenpaden is er op 18 november nog meer te vieren. Na het wandelen van een stukje van het Harsloërpad kunnen geïnteresseerden instappen in een bijzonder vervoermiddel en zich laten vervoeren naar de opening van de fietsbrug over de Grift. De fietsbrug verbindt het westelijke deel van het Binnenveld met het oostelijke deel. Het is een belangrijke toevoeging voor zowel het fietspadennetwerk als voor het wandelpadennetwerk. Aan de andere kant van de Grift ligt bijvoorbeeld het Klompenpad Grift- en Graftenpad, dat door de fietsbrug wordt verbonden met het Harsloërpad. Wethouder Michiel Uitdehaag van de gemeente Wageningen zal de fietsbrug om 15:00 uur samen met het Fietsharmonisch Orkest openen.

Het Harsloërpad en het Breukerengpad zijn ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland in samenwerking met enthousiaste vrijwilligers en particuliere grondeigenaren, Gemeente Ede, Gemeente Wageningen en Dienst Landelijk Gebied.
De Klompenpaden zijn mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Gemeente Ede, Dienst Landelijk Gebied (DLG), Gemeente Wageningen en de Nationale Postcode Loterij. De fietsbrug is mogelijk gemaakt door Gemeente Wageningen, Regio De Vallei, Provincie Gelderland en Waterschap Vallei en Eem.

Klompenpaden worden ontwikkeld door Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek ontwikkelen ze routes waar historische paadjes in ere worden hersteld en boerenland wordt opengesteld. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij lokale initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Doordat bewoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad, is het niet moeilijk om mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden.

Meer informatie over de opening en de Klompenpaden is te vinden op www.landschapsbeheergelderland.nl en www.klompenpaden.nl.