Gemeente Den Haag

Ontmoet Richard Strauss bij het Residentie Orkest

In november 1911 dirigeerde de beroemde componist Richard Strauss 10 dagen lang het Residentie Orkest in Den Haag. Het orkest viert dit eeuwfeest met een eerbetoon op 18 en 19 november. Erin Wall (foto Alexander Vasiljev)

Strauss was in 1911 te gast in Den Haag tijdens een groots muziekfeest ter ere van zijn composities. Zowel Strauss als chef-dirigent Viotta dirigeerden beurtelings het Residentie Orkest in operavoorstellingen, concerten en een liederenrecital.

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 november 2011 dirigeert de Nederlandse dirigent Lawrence Renes 'Strauss in Den Haag'. Hij opent met het voorspel van Strauss' eerste opera Guntram, duidelijk nog geïnspireerd door Wagner. De jonge Canadese sopraan Erin Wall zingt de weemoedige `Vier letzte Lieder', die ook echt een Strauss' laatste werken zijn. Ten slotte het indrukwekkende `Also sprach Zarathustra' dat wereldberoemd werd door het gebruik van de openingsfanfare in Stanley Kubricks film `2001: A Space Odyssey'.

Achter de schermen

Neemt u liever eens een kijkje achter de schermen bij het Residentie Orkest? Bij de Muzikale Ontmoeting op zondag 20 november wordt u persoonlijk begeleid door een van de musici of medewerkers van het orkest. Natuurlijk hoort er ook een concert bij de muzikale ontmoeting. Tijdens dit concert vertelt Hans van den Boom (Radio 4) meer over de muziek en het orkest.
Impressie Muzikale ontmoeting (foto Ward Oranje, ministerie van SZW)