KRO

Rita Verdonk in Japan met KRO de Wandeling

Uitzenddatum: 18/11/2011

"Ik ben op zoek naar een andere Rita"

Een week nadat Rita Verdonk terug was uit Japan besloot ze te stoppen met de politiek. Haar besluit was mede genomen door de pelgrimage die ze maakte voor het KRO programma de Wandeling. "In Japan kwam ik helemaal tot bezinning. Ik werd helemaal op mezelf teruggeworpen en kon veel nadenken", aldus de ex-politica.

Rita ging net als drie andere bekende Nederlanders in het kader van de maand van de spiritualiteit mee naar het Japanse eiland Shikoku. Op dat eiland bevinden zich 88 boeddhistische tempels. Rita liep met Hella van der Wijst onder andere de "geestenroute", van tempel 71 tot en met tempel 77. Rita is veel spiritueler dan de meeste mensen denken. Zo gelooft zij dat overleden dierbaren om haar heen zijn en onthult ze tijdens de wandeling dat ze zelf geneeskrachtige gaven heeft!

Rita geeft in de wandeling toe haar gezin ernstig tekort gedaan te hebben tijdens haar politieke carrière. Ook hadden haar politieke ideeën een weerslag op haar kinderen. "Mijn kinderen wilden niet dat andere kinderen wisten dat ik hun moeder was".

Het grootste dieptepunt in haar politieke loopbaan was het debat over de verblijfsstatus van haar collega/ vriendin Ayaan Hirsi Ali. "Ik moest als minister een besluit nemen over een vriendin. Ze had gelogen over haar naam. Ik kon niet anders dan haar geen verblijfsvergunning geven. Maar mijn hart huilde", aldus de ex-politica.

Kro de Wandeling in Japan, 18 november Ned. 2 19.50 uur (hh 20 november, 8.30 uur)