Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

Prins van Oranje opent 18 november 2011 sanitatieproject Waterschoon in Sneek

RVD, 25 oktober 2011, nr. 279: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent vrijdag 18 november het duurzame en innovatieve sanitatiesysteem Waterschoon in de wijk de Noorderhoek in Sneek.

De Prins van Oranje wordt rondgeleid in het woonzorgcentrum Noorderhoek waar hij uitleg krijgt over de werking van Waterschoon en spreekt met bewoners. Het nieuwe sanitatiesysteem zorgt dat in de afzonderlijke woningen via een keukenvermaler het organisch afval wordt ingezameld en samen met toiletwater (zwartwater) wordt afgevoerd door middel van een vacuümsysteem. Het huishoudelijke afvalwater (grijswater) wordt apart afgevoerd. Deze reststromen worden los van elkaar in een lokale zuiveringsinstallatie midden in de wijk schoongemaakt.

In woningbouwproject Noorderhoek in Sneek worden in een periode van tien jaar 282 woningen gesloopt en ruim 200 woningen weer teruggebouwd. Al deze nieuwe woningen worden aangesloten op het nieuwe sanitatiesysteem.

Waterschoon is het eerste sanitatieproject in de wereld dat op deze schaal wordt ingevoerd. Aansluitend aan de rondleiding in het woonzorgcentrum woont de Prins van Oranje het symposium Waterschoon 2011 bij. Bij het symposium verricht de Prins de officiële opening van het project.


* © RVD