Vrije Universiteit Amsterdam

PERSBERICHT
10 NOVEMBER 2011

Geen "Goede Oorlog":
Boekpresentatie Amerikaanse dichters van WOII door VU-hoogleraar Diederik Oostdijk Waarom zijn de Amerikaanse dichters van de Tweede Wereldoorlog vergeten? Niet omdat de dichters zo weinig schreven of omdat hun gedichten niet goed waren. Ze zijn nooit ontdekt omdat Amerikanen de oorlog vierden als `the Good War' en niet wilden luisteren naar de sobere lessen die de dichters hadden geleerd. Diederik Oostdijk, hoogleraar Engelstalige letterkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, schreef er een boek over, Among the Nightmare Fighters. Dit wordt 18 november gepresenteerd aan de Consul-generaal van de Verenigde Staten in Nederland, Julie A. Ruterbories.

Wachten met schrijven De Amerikaanse dichters, waarvan Anthony Hecht, Randall Jarrell en Howard Nemerov de belangrijkste waren, waren zelf ook niet overtuigd dat Amerika zat te wachten op hun gedichten. Velen lieten ongepubliceerde gedichten achter in hun archieven, wachtten decennia met het schrijven over de oorlog of verpakten hun boodschappen in gedichten die niet makkelijk te herkennen zijn als oorlogsgedichten.

Gedesillusioneerd over de oorlog Anders dan de veel bekendere Engelse dichters van de Eerste Wereldoorlog, zoals Wilfried Owen en Siegfried Sassoon, wisten hun Amerikaanse tegenpolen uit de Tweede Wereldoorlog hoe gruwelijk oorlogen konden zijn. Ze waren minder enthousiast om zich te bewijzen als soldaat en man en waren bij aanvang van de oorlog al gedesillusioneerd over wat de oorlog hen zou brengen. Met enorme waardigheid en respect voor de broosheid van het leven schreven ze over de meest schokkende periode uit hun leven, zoals het meest bekende gedicht over de Tweede Wereldoorlog, "The Death of the Ball Turret Gunner" van Randall Jarrell laat zien: From my mother's sleep I fell into the State, And I hunched in its belly till my wet fur froze. Six miles from earth, loosed from its dream of life, I woke to black flak and the nightmare fighters. When I died they washed me out of the turret with a hose. . Dutch American Heritage Day Among the Nightmare Fighters wordt gepresenteerd in het Amerikaans Consulaat Generaal aan het Museumplein dat zelf ook een oorlogsverleden heeft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het



monumentale pand aan het Museumplein als kantoor gebruikt door de NSB. Net na de oorlog werd het gebouw verhuurd aan de Amerikaanse regering en kort daarna werd het in gebruik genomen als Consulaat Generaal. De boekpresentatie vindt plaats in de week waarin Dutch American Heritage Day wordt gevierd en volgt een precies een week na het Amerikaanse Veterans Day, de dag waarop de Verenigde Staten eer betonen aan iedereen die gediend heeft in de Amerikaanse strijdkrachten.

Boekpresentatie Tijdens de presentatie zal Oostdijk vertellen over de ontstaansgeschiedenis van zijn boek en een aantal van de meest indrukwekkende Amerikaanse gedichten van de Tweede Wereldoorlog voorlezen. Daarna zal hij geïnterviewd worden door Geert Buelens, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht en auteur van Europa Europa! Over dichters van de Grote Oorlog. Vanwege de beperkte capaciteit in het Amerikaans Consulaat Generaal kunnen alleen mensen met een persoonlijke uitnodiging toegelaten worden.